^Ка – Кн

Князя Романа вул.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва вул.Баторія;

до 1992 р. вживалась назва вул.Ватутіна;

з 1992 р. вживається назва вул.Князя Романа.

Площу Галицьку з вулицею Івана Франка з’єднує вулиця Князя Романа, названа так 1992 року на честь галицько-волинського князя Романа Мстиславича (1150-1205). Від початку XVI століття вона була частиною вулиці Гончарської; від XVIII століття називалася Галицького передмістя; від 1871 року була частиною вулиці Галицької; від 1885-го мала назву Баторія на честь польського короля Стефана Баторія (1576-1586); 1940 року стала Свердлова на честь російського більшовицького діяча Якова Свердлова (1885-1919); у часи німецької окупації – Вермахтштрассе; у 1944-1992 роках називалася Ватутіна на честь радянського генерала Ніколая Ватутіна (1901-1943). Провулок від вулиці Князя Романа до вулиці Нижанківського від 1863 року був вулицею Поштовою Старою, від 1871 року мав назву Святого Шимона, у 1946-1955 рр. – Бордуляка на честь українського письменника Тимофія Бордуляка (1863-1936), від 1955-го – Ватутіна. Від польських часів вулицею пролягала трамвайна колія, її розібрали 2002 року.

Забудова вулиці: класицизм, історизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 28 листопада, 2008 року, № 176 (484)

План
Вищий суд Галичини (вул.Князя Романа, № 1 – 3) збудований в 1891 – 1895 рр. (архіт.Ф.Сковрон) у стилі віденського неоренесансу. На аттику частково…
Вищий суд (№ 1 – 3) (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Праворуч – вузенький (на три вікна) фасад будинку по Соборній площі, 12. 	 У будинку № 2 за Польщі був бакалійний…
Житловий будинок (№ 2)
Вигляд з Галицької площі. Вулиця продовжується ліворуч. З правого боку – № 2, далі наліво йдуть № 4, 6, 12, 14. 4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.
2012 р. Перспектива парного боку (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 4 до 1939 року містилася “Літерацька книгарня”, редакція газети “Глос Львова”, букіністичний магазин…
2012 р. Панорама будинків № 1 – 5 (+)
Будинок (вул.Князя Романа, 6) споруджений в 1912 – 1914 рр. (архіт. А.Піллер, Р.Вольпель) у стилі сецесії як адміністративний. Скульптури рицарів і…
Житловий будинок (№ 6) (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. В.Шухевича, праворуч – вул. Князя Романа. 	У будинку № 7 за Польщі функціонувала фабрика горілок і…
Будинок (№ 7) (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 9 за часів СРСР, від 1950-х років, був ремонт вагових приладів, а згодом у 1960-1980 рр., фірмовий…
Житловий будинок (№ 9)
Вигляд з боку вул. Князя Романа. 4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 11 за Польщі була картонажна фабрика Дороти Бардах і біжутерія…
Житловий будинок (№ 11) (+)
Готель “Австрія” (вул.Князя Романа, 12 – 14) споруджений в 1901 р. (архіт. А.Богохвальський) у стилі бароко. 	У будинку № 12 від часів незалежності…
Готель “Австрія” (№ 12 – 14) (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 18 за польських часів містився букіністичний магазин Герцеля та книгарня Юзефа Бодека, зараз –…
Житловий будинок (№ 18)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Адресу № 20 за Польщі мав готель “Саксонський” Мюнцера, тепер тут готель “Швейцарський” і салон краси “Маска”. …
Житловий будинок (№ 20)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 22 до 1939 року працював букіністичний магазин Штанда, нині – магазин піротехніки та гральні…
Житловий будинок (№ 22)
Будинок (вул.Князя Романа, 24) є найстарішим на вулиці. На його фасаді збереглись ампірні рельєфи (1830-і рр., Й.Шимзер). 	У будівлі № 24 за Польщі…
Будинок (№ 24) (+)
Будинок (вул.Князя Романа, 26) споруджений в 1913 – 1922 рр. (архіт.Ф.Каслер, Ю.Цибульський) для нафтової компанії. На фасаді має цікаві скульптури…
Офісний будинок (№ 26) (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 28 за Польщі працювала книгарня Кьолера, нині тут міститься магазин одягу “Дитячий світ”. 	Ілько…
Житловий будинок (№ 28) (+)
Будинок (вул.Князя Романа, 32) споруджений в 1911 р. (архіт.Л.Теуш) у стилі класицизму. На фасаді – цикл рельєфів на теми навчання дітей. 	У будинку…
Житловий будинок (№ 32) (+)
Житловий будинок (вул.Князя Романа, 34) споруджений в 1912 р. (архіт.С.Улейський, Ю.Піонтковський) у стилі сецесії. 	У будинку № 34 до 1939 року…
Житловий будинок (№ 34) (+)
Фасад по вул. Князя Романа. 4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Князя Романа, 32) споруджений в кін. 19 ст. 	У будинку № 36 за Польщі…
Будинок (№ 38)
Церква Богоявління принагідно згадана в 1636 р. [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 164]. 	Церква Богоявління…
Церква Богоявління (+)