Кирила і Мефодія вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Паралельно до вул. Драгоманова вулицю Грушевського з вул. Коцюбинського з’єднує вулиця Кирила і Мефодія, названа так 1993 року на честь просвітителів і творців слов’янської абетки IX століття. Від XVIII ст. називалася Курницька; від 1885-го – Длуґоша на честь польського хроніста і дипломата Яна Длуґоша (1415-1480); в часи німецької окупації – Розенштрассе; від 1944 до 1993 року – Ломоносова на честь засновника російської науки Міхаіла Ломоносова (1711-1776).

У житловому будинку № 1 за польських часів містилася страхова агенція “Веста”.

У будівлі № 8 до 1939 року розташовувалося Природниче товариство імені Коперника, зараз тут Астрономічна обсерваторія хімічного та фізичного факультетів Львівського національного університету. На фасаді будинку – бюст видатного фізика Ярослава Дубчака (1935-1988).

Забудова вулиці – класицизм, історизм, конструктивізм.

Джерело: “”, 7 листопада 2008 року, № 164 (472)