Ка – Кн

Князя Осмомисла площа

Розмір зображення: 800:600 піксел

Площу Торгову з початком вулиці Богдана Хмельницького з’єднує площа Ярослава Осмомисла, названа так 1993 року на честь галицького князя (1153-1187). Від 1840-го мала назву Краківська, у 1954-1993 рр. – площа 300-річчя Возз’єднання на честь входження 1654 року Лівобережної України до складу Московської держави.

У житловому будинку № 1 за часів СРСР був магазин “Хліб”, зараз тут туристична агенція “Акорд-Тур” і крамниця цифрової техніки “Цифровичок”.

У житловому будинку № 2 до 1939 року була торгівля шкірою Шляйфера, від радянських часів у цьому будинку міститься Львівське трансагентство з обслуговування населення автотранспортом (вантажні перевезення), цю адресу з 1990-х років має також ТзОВ “Гарант”.

У житловому будинку № 3 у 1950-х була майстерня артілі “Хутровик”, нині – кафе-бар “Перлина Львова”.

У житловому будинку № 8 за СРСР був хлібний магазин, тепер це крамниця продуктів “Еколан”.

Під № 9 у 1950-1960 рр. була майстерня з ремонту швейних машин, тепер тут магазини “Промтовари” й “Жива риба”.

У житловому будинку № 10 у 1950-х містилася майстерня з ремонту меблів, у 1970-1980 рр. – ательє з пошиття портьєр, зараз – галантерейний магазин, салон мобільного зв’язку “Київстар” і гральні автомати.

Під № 11 за польських часів був магазин модних товарів Вайнреба, від часів СРСР працює крамниця “Посуд”, у часи незалежності тут також облаштували магазин чеських кухонь “Корина”.

Під № 20 за польських часів був ресторан Дебори Адлер, тепер цієї адреси не існує. Забудова площі у стилі віденського класицизму.

Від післявоєнних часів і до 1960-х на площі працював ринок, у 1970-х тут облаштували автостоянку й мали намір збудувати на цьому місці готель “Золотий Лев”. Під час археологічних розкопок на місці так і не зведеного готелю виявили поселення V століття нашої ери. Від повоєнних часів і донині на площі діє неофіційна біржа оренди квартир і кімнат для приїжджих, у 1970-1980-х роках тут існувала нелегальна “барахолка”, де торгували здебільшого джинсовими виробами. Була спроба назвати цей сквер “Золотий лев”, але назва не закріпилася. У 1998-му тут спорудили продовольчий і промтоварний ринок “Добробут” (адреса: вулиця Стара, № 3), який практично повністю охопив територію скверу та між вулицями Підмурною, Старою і Сянською. Нині хочуть забрати звідти ринок і спорудити на його місці п’ятизірковий готель.

Джерело: “”, 18 квітня 2008 року, № 56 (364)

2007 р. Перспектива від костелу Марії Сніжної