Клепарівська вул.

Вулиця вела до приміського села Клепарів, заснованого в 15 ст.

Вулицю Шевченка з вул.Єрошенка з’єднує вулиця Клепарівська, названа так не пізніше ніж 1825 року на честь старовинної львівської дільниці Клепарова. У 1955-1990 рр. вона мала назву Кузнєцова на честь радянського розвідника часів Другої світової війни.

У житловому будинку № 7 за польських часів працював ресторан Стефаніва, зараз тут ремонт взуття.

У житловому будинку № 10 за Польщі була юридична консультація Літтмана.

Під № 11 до 1939-го містилася єврейська купецька гімназія, від часів СРСР тут кооперативний технікум.

У п’ятиповерховому житловому будинку 1960-х років № 13 за радянських часів працював майстер із ремонту електробритв, тепер тут ТзОВ “Сфера”, яке займається ремонтом пральних машин, порохотягів, холодильників.

У житловому будинку № 17 за польських часів працював ресторан Юденберга, тепер тут магазин “Продукти”.

У житловому будинку № 19 за радянських часів був магазин “Хліб-молоко”, тепер тут крамниця “Солодощі”.

За Польщі адресу № 21 мав ресторан Аккера, а № 25-б – молочарня Бережанського, зараз на цьому місці п’ятиповерховий житловий будинок 1960-х років під № 25-а.

Під № 27 за польських часів була торгівля худобою Нєманського, тепер цієї адреси не існує.

Під № 30 12-поверховий готель “Власта” з рестораном, збудований 1976-го, за часів СРСР мав назву “Росія”.

Під № 39-а – спортивний комплекс СКА, збудований у 1950-1980-х роках. До кінця 1980-х наприкінці вулиці була кінцева зупинка тролейбуса № 4, який їздив сюди від теперішнього пам’ятника Шевченкові на проспекті Свободи.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм 1930-х і 1960-1980-х років.

Джерело: “”, 7 березня 2008 року, № 33 (341)