2010 р. У центрі Львова будівельники за підтримки мерії руйнують пам’ятку археології

Дата: 17.06.2010

Будівельники, які роблять реконструкцію площі Ярослава Осмомисла, фактично зруйнували залишки оборонного муру Львова, що попередньо датуються XVI століттям, – про це 16 червня ЗІКу повідомив керівник Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук. За словами Олега Осаульчука, цінну історичну знахідку знайшли на вулиці Гонти, поруч з церквою Марії Сніжної, однак не розповівши про знахідку археологам, будівельники почали її руйнувати. Нищення давнього муру відбулось за фактичної згоди чиновників Львівської міської ради.

Нагадаємо, що від 7 червня фахівці РАС ведуть рятівні роботи на площі князя Ярослава Осмомисла. За цей час у різних місцях площі вони виявили дуже цікаві археологічно-архітектурні та археологічні об’єкти, зокрема, рештки дерев’яної дороги орієнтовно XVI-XVII ст, а також рештки Краківської брами, що датуються приблизно XVI ст. На початку цього тижня біля церкви Марії Сніжної будівельники виявили рештки оборонного муру. Спершу археологи припускали, що це рештки фундаментів споруди ще ХІІІ століття, однак після детальніших досліджень це припущення спростували.

«Очевидно, ми наштовхнулись на оборонний мур XVI ст. Однак нам не дали можливості нормально дослідити знахідку», – розповів директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

15 червня відбулася нарада за участі першого заступника міського голови Львова Олега Синютки, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко та археологів, які проводять дослідження. За словами Олега Осаульчука, на жаль, із позиції пана Синютки стало зрозуміло, що міська рада не готова і, що найбільш прикро, не хоче проводити археологічні дослідження на площі Осмомисла. Яскравим доказом цього є те, що під час цієї наради робітники продовжували руйнувати перфораторами та ломами знайдені кам’яні конструкції.

Своїми діями чиновники фактично знехтували пам’ятко-охоронне законодавство України та порушили всі можливі міжнародні нормативні акти, зокрема, міжнародну конвенцію «Про охорону археологічної спадщини». Чиновники також порушили і рішення виконкому Львівської міської ради № 423 від 23.03.2006 «Про затвердження зон охорони та режимів використання об’єктів археологічної спадщини на території історичного центру міста Львова».

Відповідно до нього, в зоні А, до якої належить ділянка на площі Осмомисла, забороняється проведення будь-яких земляних робіт без попереднього археологічного дослідження території. Натомість міська рада дозволила почати роботи без будь-яких досліджень. Нагадаємо, лише коли археологи випадково помітили, що будівельники добралися до давньої дерев’яної дороги, реконструкцію площі вдалось призупинити, і археологам дозволили її дослідити.

Однак археологам дали лише кілька днів на завершення робіт, чого замало для проведення досліджень у повному обсязі. Незрозумілим залишається і те, чи мають будівельники необхідні дозволи і погодження Державної служби з питань національної культурної спадщини на земляні роботи в зоні охорони ЮНЕСКО?

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»