2010 р. Горянська ротонда потопає у смітті

Надія Петрів

Дата: 19.04.2010

Горянська ротонда – одна з найстаріших архітектурних пам’яток України – може перетворитись на сміттєзвалище. Так само засипане непотребом Закарпатське городище – розкопки одного з найдревніших поселень в Україні. Спеціалісти звинувачують у забрудненні території місцеве населення, а туристи дивуються з байдужості ужгородської влади, де розміщена діюча й донині церква.

Горянська ротонда в Ужгороді – одна з найцінніших і найстаріших пам’яток храмової архітектури, яка збереглася в Україні з XI століття. Історики кажуть, що це друга за давністю після Софії Київської християнська святиня України. Завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор розповідає, що ротонда унікальна своєю формою: таких шестигранних церков у світі – одиниці.

Горянська ротонда в Ужгороді – збереглася з XI століття.

Крім того, фрески у церкві були Горянська ротонда в Ужгороді – збереглася з XI століття написані 700 років тому італійськими майстрами.

«Саме тут, на цій Горянській ротонді є зображення, яке може сперечатися зі знаменитим всесвітнім бестселером Дена Брауна Код да Вінчі. Тут ми бачимо фрески, які намальовані бродячими північноіталійськими художниками періоду школи Джотто. Тут можна побачити зображення Бога, яке було пізніше заборонено, у вигляді бородатого дідуся. Тут можна побачити зображення в людській подобі Святого Духа – голуб з лицем людини, що не було у християнстві взагалі дозволено. Це малювали вільні художники», – каже Федір Шандор.

Однак з проблем ротонди – інформаційний вакуум: про неї мало хто знає. Через це ротонда в занедбаному стані, унікальні фрески в ній гинуть. Не знає про значущість ротонди навіть місцеве населення, тому й викидає сміття поблизу пам’ятки.

Ротонда могла б принести туристичному Закарпаттю вигоду. Між тим історик, член Асоціації збереження пам’яток архітектури Владислав Шкирта переконаний: Горянська ротонда могла б принести Закарпаттю чималу вигоду. «Люди місцеві повинні зрозуміти, що від того, якщо на Закарпатті буде більше туристів, зиск будуть отримувати в першу чергу вони ж самі. Тобто, вони мають долучитися до того, щоб край став чистішим, щоб пам’ятки були більш привабливими як для нашого туриста, так і для закордонного», – зазначив Владислав Шкирта.

Хоча Горянська ротонда має таке незвичне походження, її спіткала доля звичайної сільської церкви. Одну з найдавніших релігійних пам’яток України віддали у користування греко-католицькій громаді. І хоча вона утримує церкву, проте навіть віруючі не поспішають рятувати пам’ятку від відходів цивілізації.

Джерело: Радіол “Свобода”