2007 р. Питання реставрації Горянської ротонди в Ужгороді знову обговорюють

Дата: 02.07.2007

У Закарпатській облдержадміністрації минулого тижня посадовці та мистецтвознавці обговорювали питання реставрації Горянської ротонди в Ужгороді. Протягом кількох останніх десятиріч майже нічого не робилося, щоб зберегти унікальні фрески, які уціліли там донині. Тому зараз ця пам’ятка сакральної архітектури, незважаючи на те, що в неї вже вкладені великі кошти, все ж залишається в дуже поганому стані. Про це повідомляє UA-REPORTER.

Цього року надійшла офіційна пропозиція Угорщини взяти участь у реставрації ротонди. Йдеться також і про фінансування з їхнього боку. Начальник управління культури ОДА Юрій Глеба наголосив на необхідності вирішення питання умов співпраці з угорцями та оплату робіт.

Реставратор Ірина Мельник звернула увагу присутніх на проблеми виправлення помилок, допущених під час попередньої реставрації, а також вказала на необхідність проведення комплексних робіт з метою збереження фресок. Передусім ідеться про створення належних умов їх зберігання. Для цього, як зазначила реставратор, потрібні насамперед оптимальна температура та вологість повітря. Реставратор також запропонувала проводити не тільки реставрацію, а й консервацію того, що ще вціліло.

Під час розгляду питання реставрації Горянської ротонди у Закарпатській облдержадміністрації учасники обговорення вирішили звернутися до угорської сторони із пропозицією провести спільну експертизу стану Горянської ротонди, а також розв’язати питання щодо методики проведення реставраційних робіт, визначення загальної концепції та процедури фінансування.

Як вважає заввідділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль, «стан унікальної пам’ятки та її фресок тільки погіршується, а будівництво церковної школи порушило весь архітектурно-мистецький і ландшафтно-історичний комплекс, який зберігся тут щонайменше з XII століття».

Громада села, у користування якої ротонду передали 1991 року, на свій розсуд здійснила реконструкцію архітектурної пам’ятки. Ротонда, зокрема, була перекрита бляхою, всередині були встановлені газові конвектори, що аж ніяк не сприяло збереженню фресок, вважає Йосип Кобаль.

Минулоріч ротонду перекрили дерев’яною дранкою та зробили нове опалення. Надалі планується продовження робіт з метою збереження унікальної пам’ятки, про культурну цінність якої свідчить також те, що про неї добре знають уже довгий час в Угорщині, Чехії. Словаччині та інших країнах.

Як свідчать документи, відкриття ротонди відбулося ще 1879 року. Тоді на засіданні Угорської тимчасової комісії з охорони пам’яток культури було зроблено заяву про відкриття там унікальних фресок XIV століття. Саме з того часу Горянська ротонда стала відомою не тільки на Ужанщині чи Угорщині, а й у Європі.

Науковці розпочали вивчення пам’ятки. В Горянах працювало кілька наукових експедицій. Міністерство освіти і культури Угорщини ще 1912 року виділило кошти на ремонт церкви й реставрацію фресок. Уже тоді Горянську ротонду зараховували до кола романських пам’яток.

Джерело: RISU