Храм-ротонда

Будівля, яка датується 12 – 13 ст., відома як найдавніший на Закарпатті костел св.Ганни або як церква св.Миколи. Храм складається з двох частин. Первісне ядро – кругла в плані невелика будівля, мурована з цегли, що нагадує давньоруську плінфу. Зовнішній діаметр будівлі – близько 9 м. В інтер’єрі в товщу стін врізано шість півкруглих конх (західна зруйнована у XV ст. під час добудови готичної нави, а в північно-західній розтесано вхід до ризниці). Ротонду перекрито зімкненим шестигранним склепінням на невисокому шестигранному підбаннику, прикрашеному ззовні поребриком із цегли.

Високу цінність мають фрески XIV ст. в інтер’єрі ротонди, виконані в стилі проторенесансу північно-італійськими або тірольськими майстрами. Фрески розташовані в три яруси: два – на стінах, третій – у конхах. Вдале розташування фресок, їх тональна єдність і м’який колорит, підсилюють враження єдності простору.

Готична нава XV ст. – прямокутне в плані приміщення. Вузькі вікна та портал її південного фасаду оздоблені кам’яним обрамленням із характерним готичним профілюванням. В інтер’єрі на східній стіні нави збереглися дві композиції, виконані в техніці аль секко. Ротонда в Горянах – унікальна романсько-готична пам’ятка церковного будівництва.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 108.