2009 р. Відкритий лист голови Руського руху України

Дата: 09.04.2009

Документ дослівно. Відкритий лист депутата Верховної Ради АР Крим, голови Руського руху України, голови партії “Руський блок” Олександра Свістунова до депутатів Львівської обласної ради

Депутат Верховної Ради АР Крим, голова Руського руху України, голова партії “Руський блок” Олександр Свістунов звернувся із відкритим листом до депутатів Львівської обласної ради, в якому висловив “рішучий протест проти глуму над пам’яттю полеглих в Великій Вітчизняній війні та спроб ревізії підсумків Другої Світової війни!”

Заяву подаємо повнотекстово:

“Звертаюся до Вас як людина, якій, як і Вам, тисячі громадян України своїми голосами делегували право представляти їх інтереси. Право звернутися до Вас мені довірили також громадські організації, які згуртували на Львівщині другу за чисельністю в Україні національну громаду – російські національно-культурні товариства та об’єднання: Російська община Львівської області, Львівське Російське товариство ім. О. Пушкіна, Львівська обласна організація Руського руху України, Асоціація культури та освіти “Русский дом”, Російське Молодіжне Братство, Земляцтво ленінградців у Львові “Пітер-клуб” та інші.

Сьогодні, коли наші виборці потерпають від економічних негараздів, з тривогою спостерігають за радикалізацією політичного життя та нездатністю української влади консолідуватись задля виведення України з всеохоплюючої кризи, Львівська обласна рада знайшла час і натхнення для розгляду проекту рішення, прийняття якого загрожує міжнаціональному миру в Україні та матиме надзвичайно серйозні наслідки.

Мова йде про проект, який передбачає руйнування пам’ятників жертвам Другої Світової війни – воїнам Радянської армії та наругу над їх похованнями.

Прошу Вас пояснити місцевим обранцям, що таке рішення є порушенням чинних нормативно-правових актів України, які стосуються вшанування пам’яті про Перемогу у Великій Вітчизняній війні, а також підписаних Україною міжнародних угод, які є складовою та невід’ємною частиною законодавства України.

Задеклароване в проекті рішення бажання “здійснити перепоховання згідно з нормами християнської моралі” розцінюватиметься, як наруга над померлими, адже всі військові поховання свого часу були здійснені відповідно до закону, а серед похованих – представники різних національностей, які сповідували різні релігії, а також атеїсти (татари, узбеки, євреї, буряти та сини інших народів).

Розуміючи це, Ваші виборці в місцевих громадах Галичини давно знайшли цивілізоване рішення – за благословенням духовенства поруч з обелісками та могилами встановлюють Хрест, на прохання віруючих здійснюються панахиди.

Хочу також нагадати Вам, що за звільнення нашого краю від фашистів надзвичайно високу ціну заплатили українці, в тому числі і призвані до лав Радянської Армії з областей західної України.

Прошу Вас проявити мудрість, мужність та порядність і не дати провокаторам з соціал-національної партії України (хай там як вони тепер себе називають), рішенням Львівської облради виставити Галичину та цілу Україну на загальний осуд, представити наш край як колиску неофашизму в Європі!

Росіяни – громадяни України, мешканці Галичини, Ваші краяни хочуть бути почутими та висловлюють рішучий протест проти глуму над пам’яттю полеглих в Великій Вітчизняній війні та спроб ревізії підсумків Другої Світової війни!”