Будинок панорами “Оборона Севастополя 1854-1855 рр.”

Панорама розташована на Бастіонній горі в парковій зоні Історичного бульвару. Разом з Володимирським адміральським собором будівля утворює виразний силует історичного середмістя з боку Південної бухти та Корабельної сторони.

Збудована 1904 р. за проектом інженера О.Енберга й архітектора В.Фельдмана, споруда являє собою ротонду без вікон внутрішнім діаметром 38 м. Усередині вздовж стін натягнуто живописне полотно, а в центрі зведено оглядову вежу з трьома горизонтами.

Величезне живописне полотно завдовжки 115, заввишки 14 м і загальною площею 1610 кв.м та предметний план площею 1000 кв.м створені групою живописців під керівництвом видатного майстра Ф.Рубо. Відкриття панорами відбулося 14 травня 1905 р.

В архітектурно-художньому оздобленні фасадів будівлі використано класицистичні архітектурні елементи й деталі. Циліндричний об’єм зовні членують пілястри-контрфорси. Стіни завершує розвинений карниз з парапетом. Замість вікон влаштовано глибокі ніші-екседри, в яких встановлено погруддя відомих героїв оборони Севастополя – адміралів В.Корнілова, П.Нахімова, В.Істоміна, офіцерів Новосильського, Мельникова, Хрульова, Панфілова, Бутакова, матросів Кошки та Шевченка, медсестри Даші Севастопольської, хірурга М.Пирогова, а також письменника Л.Толстого. Таким чином фасадам будівлі надано меморіальну функцію.

Для організації входу до панорами, а також розміщення вестибюля, адміністративних та інших допоміжних приміщень до циліндричної частини прибудовано прямокутний двоповерховий об’єм з одноповерховими бічними крилами.

Стіни викладені з вапнякового буту, облицьованого тесаним інкермансьшм каменем. Круглу частину споруди перекрито банею, увінчаною ліхтарем. Для освітлення панорами баню оперезує широка скляна смуга, яка виконує й архітектурно-художню роль, оскільки передбачалося створити враження невагомості бані. Для цього над карнизом зведено високий парапет, що приховує місце спирання бані на стіни.

Баня є просторовою стрижневою структурою, що має 16 ребер і 16 проміжних кроков параболічної форми. Крокви спираються на опорне кільце діаметром 39,8 м. Баня укрита міддю.

Під час Другої світової війни живописне полотно, розрізане на частини, було вивезене з оточеного міста. Будівля панорами зазнала руйнувань.

У 1953 р. панораму відбудовано за проектом архітектора В.Петропавловського й обладнано допоміжним інженерно-технічним устаткуванням. Для цього прибудовано цокольний поверх, з’єднаний з основною спорудою галереєю.

Під банею над кільцем, що утримує полотно, влаштовано обхідний майданчик, на якому змонтовано софіти для підсвічування картини.

Під час відбудови змінено форму баневого ліхтаря, проте в процесі реставрації 1974 р. її відновлено в первісному вигляді.

У зв’язку зі значними пошкодженнями живописного полотна було вирішено не реставрувати його, а виконати заново. Творчий колектив із 17 чоловік, очолюваний художником В.Яковлевим, а після його смерті в 1953 р. художником П.Соколовим-Скаля, відтворив полотно панорами до 100-річного ювілею першої оборони Севастополя. Нове відкриття панорами відбулося 16 жовтня 1954 р.

М.П.Андрущенко

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 214 – 215.