[1990 р.] Паспортна інформація

Панорама “Оборона Севастополя 1854-1855 рр.”

Пам’ятка історії.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

Панорама являє собою круглу будівлю (діаметр – 38 м, висота – 38 м) встановлену на масивному прямокутному цокольному поверсі, що оброблений глибоким рустом. Вертикальність підкреслена притопленими в стіні пілястрами, між ними встановлені бюсти з білого мармуру. Вхід у вигляді прямокутної прибудови з класичним порталом, який оформлений двохколонним доричним портиком з фронтоном. На фронтоні рельєфне зображення Георгієвського хреста, який обвиває Георгієвська стрічка. В центрі – цифра “349”. Дах куполообразний, із заскленим світловим поясом по колу. Купол підтримується кроквами з литої сталі, вагою 3200 пудів (52,4 т). Споруда обличкована інкерманською плиткою. Над куполом будівлі розміщується ротонда із оглядовою площадкою. Загальна висота будівлі – 38 м.

Історична довідка:

Панорама – “Оборона Севастополя 1854-1855 рр.” відтворює події одного дня 349-ї оборони Севастополя під час Кримської війни 1853-1856 р. – відбиття штурму здійсненого англійськими та французькими військами 6 червня 1855 р. Автор панорами – Ф.А. Рубо (1856-1928). Заказ на створення панорами Рубо отримав 17 серпня 1901 р. 15 жовтня цього ж року він приїхав до Севастополя, ретельно ознайомився з матеріалами оборони, написав близько 50 етюдів. В січні 1902 р. ескіз панорами (11,5×1,08 м) був виставлений в Зимовому палаці в Петербурзі. 5 лютого 1902 р. з Ф.А. Рубо було укладено договір на створення панорами. Працював над нею Рубо в передмісті м. Мюнхена. Йому допомагали в роботі художники Л. Шенхен, І. Мерте, К. Форш та 20 студентів Баварської художньої академії. Влітку 1904 р. полотнище було написано та 25 липня привезено до Севастополя.

Будівлю, де розміщується панорама, збудовано за проектом інженер-полковника О.І. Енберга та художника і архітектора В.А. Фельдмана. Всього комітету було представлено 14 проектів будівель. Закладка будівлі була проведена 27 жовтня 1092 р. У вересні 1904 р. авторами проекту з допомогою своїх учнів М.І. Авілова та М.Б. Грекова було розпочато розміщення картин (115×14 м) та облаштування предметного плану (біля 1000 кв.м.) Для відвідувачів панораму було відкрито 14 (27) травня 1905 р.

В березні 1909 р., за розпорядженням Миколи II, панораму було відправлено до Петербургу, де вона знаходилась до липня 1911 р. Під час першої світової війни, революційних подій, громадянської війни панораму було зачинено. Її відкрили в листопаді 1920 р.

В роки Великої Вітчизняної війни, під час другої оборони Севастополя 1941-1942 рр., 25 червня 1942 р. 5 бомб та 7 артснарядів влучили в будівлю панорами, в результаті чого вона зазнала пошкоджень, полотно частково згоріло. Курсанти курсів середніх командирів БОЧФ, моряки та солдати врятували частину полотна. 27 червня 1942 р. 86 врятованих фрагментів панорами були доставлені лідером есмінців “Ташкент” до Новоросійську, а потому в Кустанай, Новосибірськ, в 1944 р. – Загорськ а потім до Москви.

В 1946 р. було прийняте рішення про відновлення панорами. Технічний проект було затверджено в травні 1949 р. Автор проекту – архітектор В.П. Петропавлівський.

22 травня 1952 р. були завершені реставраційні роботи врятованих фрагментів. Над відтворенням панорами працював творчий колектив художників (17 осіб) під керівництвом В.Н. Яковлєва (1893-1953), з серпня 1953 р. – П.П. Соколова-Скаля (1899-1961). Військові консультанти: адмірал флоту Радянського Союзу професор І.І. Ісаков, к.в.н. інженер-полковник А.Н. Кузьмін.

16 жовтня 1954 р. панораму було відкрито.

В 1974 р. у нішах будівлі були встановлені мармурові бюсти В.А. Корнілова, П.С. Нахімова, В.І. Істоміна, Л.М. Толстого, Ф.М. Новосильського, А.В. Мельникова, С.А. Хрулева, А.И. Панфілова, Г.І. Бутакова, М.І. Пирогова, Даші Севастопольської (Д.Л. Михайлової), Ігнатія Шевченко, Петра Кошки.

Автори – ск.засл. художник УРСР С.А. Чиж, Н.П. Петрова, Л.С. Смерчинський, В.В. Петренко.

Дослідження, реставраційні роботи:

В 1926 р. під керівництвом М.Б. Грекова; в 1933-1934 рр. – реставрація холста та предметного плану; в листопаді-грудні 1973 р. – реконструкція ротонди (над куполом панорами); в лютому-травні 1974 р. – реконструкція ротонди; в грудні 1986 р. – травні 1987 р. – внутрішня реконструкція оглядової площадки та вестибюлю панорами (обличкування мармуром).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Севастопольської міської ради народних депутатів № 24/947 від 26 грудня 1986 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Входить до меж охоронної зони Історичного бульвару.

Основна бібліографія, архівні дані:

Фонди Музею героїчної оборони та звільнення Севастополя. АФ. 5133; А-1189; А-804; А-2250; нв-19310; КП-51982; АФ-7114; нв-159; нв-209; А-3526.

Шебек Н. Панорама «Оборона Севастополя 1854-1855 гг.» Очерк-путеводитель.- Симферополь, 1975.

Шебек Н. Музей героической обороны и освобождения Севастополя. Путеводитель. Симферополь, 1982.- С. 5-38.

Гриневич Б. Панорама обороны Севастополя.- Симферополь, 1926.

Халаминский Ю. Франц Алексеевич Рубо.- М., 1952.