Сліди підземно-мінної війни

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м.Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою кам’яну брилу розміром 1,50×3,00 м висотою 2,00 м. На її північній стороні вмонтована чавунна плита розміром 0,50×0,80 м з написом: “Уцелевшие следы минной войны перед 4-м бастионом”.

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя 1854-1855 р. французи намагалися підірвати укріплення 4-го бастіону з-під землі спеціальними зарядами-мінами. Російські військові інженери почали контр-мінні дії та зірвали плани ворога. В районі 4-го бастіона цими діями керував штабс-капітан А.В. Мельніков.

За сім місяців підземно-мінної війни захисники Севастополя пробили під землею біля 7 км галерей (в тому числі 5 км в районі 4-го бастіону), а ворог – біля 4,3 км. Руськими мінерами було проведено близько 100 підривів. Перший вибух було проведено 22 січня (3 лютого) 1855 р. з колодязя № 12. Поблизу цього місця знаходиться брила скелі, яку було викинуто вибухом на поверхню. На ній в 1905 р. була встановлена меморіальна дошка. Автор невідомий.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Входить до меж охоронної зони Історичного бульвару.

Тотлебен Э.И. Описание обороны г. Севастополя.- Ч. II.- СПб., 1868.

Фролов М. Минная война в Севастополе в 1854-1855 гг.- СПб., 1868.