Історичний бульвар

Пам’ятник воїнам Язонівського редуту

Пам’ятка історії.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, Історичний бульвар.

Пам’ятник споруджено до 50-річчя оборони Севастополя. Автор невідомий.

Пам’ятник являє собою гранітну чотирикутну усічену піраміду. Розміри його цокольної частини 2,20×1,92×0,36 м. Загльна висота пам’ятника 4,6 м. На західній грані зверху зображення хреста та на його сторонах роки 1854-1855. Нижче напис: “Язонівський редут”. На східній грані – зображення хреста та перелік частин, що обороняли Язонівський редут: “29 флотск. экипаж, 35 флотск. экипаж, 36 флотск. экипаж, Тарутинск. ег. полк, рез. бат. Минск. полка, рез. бат. Волынск. полка, 4 батарея 17 арт. бриг.; 1 и 2 бат. и 1 и 2 легк. батареи; 10 арт. бригады; 2 морск. подвижн. батарея; 3, 4, и 6 саперн. баталіоны; полевые инженеры всей оборон. линии».

Історична довідка:

Під час оборони Севастополя 1854-1855 рр. На Бульварній висоті в тилу 4-го бастіону з 20 листопада (2 грудня) по 10 (22 грудня) 1854 р. екіпажем брига “Язон” був споруджений редут, який ортимав назву “Язонівський”. На редуті були споруджені чотири батареї (№№ 20, 23, 53, 60), які були поєднані між собою та прикривали фланги та тили 4-го бастіону. Всього на редуті було до 20-25 гармат. Командувачем редута був лейтенант 30-го флотського екіпажу К.А. Лазарєв. Батареї редута вели вогонь по ворогу до 27 серпня (8 вересня) 1855 р., до наказу відведення війська на північну частину міста.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської міської Ради народних депутатів № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 156

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Входить до меж охоронної зони Історичного бульвару.

ЦГИА СССР, ф. 1152, д. 118.

Тотлебен Э.И. Описание обороны г. Севастополя.- Ч. I.- СПб., 1863.