1989 р. Пам’ятка шукає господаря

Розділ веде Віктор Вечерський

7. Церква Юрія XVII століття

Пам’ятка архітектури республіканського значення, охор. № 1789

(смт Седнів Чернігівського району Чернігівської області)

Дерев’яна, тридільна, од-новерха, споруджена на давньоруському городищі – орієнтовно у кінці XVII століття, в усякому разі, не пізніше 1747 року. Центральна дільниця – восьмерик, вівтар – п’ятистінний, бабинець – квадратовий. Верх – двозаломний. Характерна прикмета – невеликі квадратові в плані прируби, що прилягають до бабинця та вівтаря й надають пірамідальності загальному абрисові споруди.

Відремонтована 1852 року, тоді ж добудовано й притвори та дзвіницю. За проектом реставрації 1956 року (архітектор М. Говденко) їх розібрали. Реставраційні роботи затяглися до 1975 року й не були завершені. Відтоді не використовується, стоїть руїною: немає завершення й даху бабинця, центральний восьмерик не обшальовано, не організовано відведення води. Якщо не вжити термінових заходів, через 2 – 3 роки унікальна пам’ятка народного дерев’яного будівництва буде безповоротно втрачена.

Площа – 110 квадратних метрів. Зважаючи на істори-ко-культурне й туристичне значення Седнева, її доцільно використати для музейних потреб.

Джерело: Пам’ятки України, 1989 р., № 3, с. 39.