2007 р. Несподівана Україна. Про село в якому на 50 жителів припадає одна історична пам’ятка

“5 канал”

Дата: 09.08.2007

Село Седнів на Чернігівщині могло б стати рекордсменом за кількістю історичних пам’яток. У офіційному реєстрі села понад 20 архітектурних шедеврів. Саме у Седнівській церкві знімався Гоголівський “Вій”.

Утім, історична спадщина завдає і чималого клопоту місцевим мешканцям. Село майже повністю занесли до охоронної зони. Тож жителі не мають права приватизовувати власні будинки. А на проведення будь-яких земельних робіт потрібен дозвіл археологів.

– Магія села Седнів, – зазначила в інтерв’ю кореспондент 5 каналу,- приваблювала багатьох режисерів. У радянські часи у цьому селі зняли понад десяток фільмів. У козацькій церкві знімалася відома стрічка “Вій”. Ось під цим склепінням акторка Наталія Варлей у образі відьми літала в труні.

Як і більшість тутешніх мешканців, Ігор Лісовий теж знімався в кіно. Акторську професію в масовці – за радянський карбованець на годину – нинішній сільський голова опанував у школі. Каже, що постійні візити кінорежисерів самим пам’яткам не допомогли. Наприклад, середньовічна церква, збудована козаками-теслями без жодного гвіздка, мало не загинула. Реставрувати аварійний дерев’яний каркас розпочали тільки 5 років тому.

Трохи краща доля спіткала родову церкву-усипальницю козаків Лизогубів. У підземеллях храму дивом збереглися останки 44 представників роду, який вважають покровителем села. Саме в Лизогубів востаннє перед арештом гостював Тарас Шевченко, якому місцевий юродивий Гриць спророкував майбутнє заслання.

Валентина Железняк, мешканка с. Седнів: – Він мав зустріч з Тарасом Григоровичем Шевченком, коли він перебував в друге у нашому містечку у 1847 року. Він також пророкував йому довге заслання. І, дійсно, коли Тарас Григорович Шевечнко повертався з нашого містечка, він був заарештований і на 12 років відправлений у солдати.

Та ще до арешту Шевченко встиг сподобатись місцевим селянам. На власний кошт вони встановили йому перший пам’ятник на початку 20 століття і другий – у наш час. Щоправда не збереглася так звана Шевченківська липа, під якою начеб-то народилася Тарасова поема “Відьма”. Цієї весни кількасотлітнє дерево зламав буревій. Утім це не дуже засмутило тутешніх істориків-аматорів.

Адже за кількістю древніх місць Седнів міг би отримати статус музею просто неба. Загалом на тисячу жителів припадає понад два десятки зареєстрованих пам’яток. Ще більше їх ховається в землі. Що втім завдає чимало турбот у вирішенні комунальних питань.

Ігор Лісовий, сільський голова с. Седнів: – У нас на кожному практично метрі залягають якісь цінності історичні і це нам дуже багато незручностей. Ми ось будуємо школу, розпочали будівництво і для того, щоб побудувати цю школу, нам потрібно провести археологічні розкопки.

Дослідження на території площею 5 тисяч квадратних метрів триватиме щонайменше півроку. Аж поки археологи не відкопають усіх скарбів. За три тижні історики вже знайшли чимало стародавніх цінностей головно козацької доби.

Олена Черненко, науковий співробітник охоронної археологічної служби: – Мы исследовали значительное колличество всевозможных хозяйственных ям эпохи Киевской руси и периода казачества, одного из двух периодов, когда Седнев переживал свой наивысший расцвет. Обследовано также два жилища десятого века и одно погребение.

Через входження до охоронної зони мешканці позбавлені права приватизовувати та продавати власні будинки. Виникають складнощі і з проведенням газу та води.

Утім відсутність цих благ не стає на заваді розвитку сільського туризму. Зокрема, за старою звичкою з радянських часів сюди щороку приїжджають митці з усієї України. Очевидці стверджують, сама Тетяна Яблонська, народна художниця, половину життя провела в Седневі. Саме тут після смерті їй встановили перший в Україні пам’ятник.

Джерело: “Високий вал”