1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Наголос на центральній бані з такою ж силою проведено і в дерев’яному храмі Миколая. Завдяки тому, що середній об’єм значно вищий від бічних, силует вийшов граціозним і струнким. В інтер’єрі панує єдина баня з двома заломами. Конструктивні деталі – скоби в основі восьмериків – вкриті різьбою; так само як і наличники вікон та одвірки, вони добре контрастують з площинами стін. Седнівський безіменний тесля, що ставив цей храм, з надзвичайним чуттям міри знайшов його розміри, силует і масштаб по відношенню до невеликого, майже круглого городища, оточеного з трьох боків глибокими ярами.

Церква ця разом з Благовіщенським храмом і кам’яницею утворюють неповторний ансамбль, який запам’ятовується і надає силуету Седнева своєрідності.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 109.