Віко скриньки

Віко скриньки

Чимало галицьких художніх виробів виготовлено з кістки. Надзвичайно цікавим твором цієї групи пам’яток є знайдене в 1940 році під час археологічних розкопок дитинця літописного міста Пліснеська (с. Підгірці на Львівщині) віко скриньки з зображенням давньоруського лицаря, що стоїть на прямокутній вежі, вдивляючись у далечінь. Воїн одягнений у кольчугу, на голові у нього гостроверхий шолом з наносником для захисту обличчя та кільчастою бармицею, що покриває шию. Лівою рукою він спирається на круглий щит. Вежа внизу має двері, а вгорі – зубці і щілини для спостереження та стрільби. Все зображення на платівці виконано плоским рельєфом (с. 390).

Віко кістяної скриньки з зображенням воїна на башті з давнього Пліснеська (біля с. Підгірців на Львівщині). XII ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 384.