2010 р. Розкопки у Пліснеську

Дата: 29.12.2010

Під час розкопок у Пліснеському городищі, що зпоблизу села Підгірці Бродівського району Львівської області, археологи знайшли цінні пам’ятки Х-ХІ століття, які повністю поховали російську історіографію стосовно розвитку західноукраїнських земель в цей період. Про це ЗІКу 28 грудня розповів начальник археологічної експедиції, директор Інституту археології Львівського національного університету ім. Івана Франка Михайло Филипчук.

Територія Пліснеського городища займає близько 300 га площі і є унікальною пам’яткою ранньосередньовічної доби України. З історією цього давнього поселення пов’язано чимало легенд, одна з яких повідомляє про княжну Олену, яка заснувала в місті монастир та про княгиню Ольгу, яка нібито походила з цих земель, але історично ці факти не підтверджено.

За словами Михайла Филипчука, за роки розкопок, археологи знайшли безліч речових доказів, які засвідчують існування на цій території державних структур ще до походу сюди Володимира Великого в 992-993 рр.

«Крім курганів, жител та поховань, археологи розкопали у Пліснеську також залишки молитовного дому та культової споруди з рештками жертвоприношень, які є унікальними для нас і свідчать про самобутність і історичну вагомість цього місця», – додав археолог.

Виявлені матеріали заповнюють багато «білих плям» в українській історії та є беззаперечним доказом того, що городище Пліснеськ дійсно було найдавнішим центром християнства на західноукраїнських землях.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»