2011 р. На фаворитів Катерини II подали до суду

Скульптурні фігури чотирьох фаворитів Катерини Другої буде демонтовано з пам‘ятника російській імператриці і повернено на зберігання в музей приватних колекцій імені Блещунова, а на їх місце помістять копії цих статуй.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила на прес-конференції начальник Управління культури й туризму Одеської міськради Тетяна Маркова.

За її словами, повернення в муніципальний музей фігур фаворитів імператриці добивається в суді група одеситів, які наполягають, що музейні експонати повинні зберігатися в колекціях музею.

«Позивачі хочуть, аби ці фігури зняли. Вся ця історія пов‘язана з людьми, які протестували проти встановлення монумента Катерини Другій», – відзначила чиновник міськради.

Начальник Управління з питань охорони об‘єктів культурної спадщини міськради Володимир МЕЩЕРЯКОВ також вважає, що музейні фігури, вилучені в 2007 році з колекцій Одеського історико-краєзнавчого музею і передані на баланс музею імені Блещунова, дуже дорого обходяться міському бюджету. «На страхування й охорону цих музейних статуй щорічно йдуть чималі гроші», – наголосив чиновник.

У свою чергу, представник позивача – Асоціації козацьких товариств «Січ» Віктор Мазураш заявив в інтерв‘ю УНІАН, що остаточного рішення за позовом до Управління культури й туризму Одеської облдержадміністрації, управління культури і туризму Одеської міськради і муніципального Музею приватних колекцій імені Блещунова Окружний Адміністративний суд Одеської області ще не ухвалив. «9-е засідання суду за позовом Асоціації козацьких товариств «Січ» відбудеться на початку жовтня», – уточнив В. Мазураш.

Він також нагадав, що раніше адмінсуд прийняте рішення про незаконність переміщення в 2007 році на Митну площу пам‘ятника «Потьомкінцям – нащадки», встановленого в 1965 році, згідно з рішенням Ради міністрів Української РСР, в Одесі на колишній площі Потьомкінців. Але це судове рішення поки що владою не виконано.

Як повідомляв УНІАН, відкриття 27 жовтня 2007 року пам‘ятника Катерині Другій спричинило бійку між супротивниками встановлення монументу і співробітниками спецпідрозділу “Беркут”, які затримали багатьох одеситів. Площа, де проходила церемонія, була оточена міліцією, пропускали людей лише за іменними запрошеннями керівництва міста.

Напередодні відкриття пам‘ятника представники низки українських організацій і партій виступили із спільною заявою, в якій вимагали від СБУ не допустити відкриття монумента, який, на їх думку, “задуманий, як постійно діючий генератор міжнаціональної ворожнечі в Одесі”. На їх думку, відкриття пам‘ятника стало «наругою над пам‘яттю тисяч замучених Катериною українських патріотів і викликом усьому українському народу”.