2007 р. Одеська міськрада схвалила проект пам’ятника Катерині II

Дата: 18.07.2007

Одеська міськрада схвалила ескізний проект, по якому на Катеринінській площі буде відновлений пам’ятник засновникам Одеси, центральною фігурою якого є статуя російської імператриці Катерини Другої.

Замовник проекту – депутат міськради Руслан Тарпан, проектувальник – колишній головний архітектор міста Володимир Глазирін.

Як повідомив в ході засідання міськради в середу Глазирін, в питанні реконструкції композиції було вирішено не проявляти самостійність, а ретельно слідувати первинному проекту як пам’ятника, так і площі. На площі, зокрема, з часом асфальтове покриття замінять бруківкою, а по периметру встановлять ліхтарі зразка 19-го століття.

Висота пам’ятника складе майже 11 метрів. Фігуру Катерини віділлють наново, а фігури 4 засновників міста – Григорія Потьомкіна, Платона Зубова, Йосифа Дерібаса і Франца Деволана – відреставрують.

Начальник міськуправління по охороні об’єктів культурної спадщини Володимир Мещеряков додав, що міськрада доручила мерові Едуардові Гурвіцу звернутися в Кабмін з проханням виключити з музейного фонду ці статуї з тим, щоб включити їх в композицію.

Крім того, Тарпан повідомив, що на фасадах будинків, які оточують скульптурну групу, будуть встановлені відеокамери, виведені на центральний пульт міської міліції. Це робиться, щоб запобігти актам вандалізму по відношенню до статуй, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Джерело: “Газета по-українськи”