2007 г. Катерині II ставлять пам’ятник в Одеси

Дата: 30.08.2007

У центрі Одеси, на місці знесеного пам’ятника „Потьомкінцям – нащадки”, бригада будівельників почала встановлювати монумент російській імператриці Катерині II.

На гранітному підніжжі вже закріплено високий п’єдестал, де буде встановлена скульптура російської імператриці. Поряд з нею розмістять фігури Григорія Потьомкіна, Платона Зубова, Йосипа Дерібаса та Франца Деволана.

Скульптура Катерини II виготовлена київськими фахівцями художнього литва, уже в дорозі до Одеси.

Рішення про встановлення монумента Катерині II ухвалили депутати Одеської міськради. Мотивували рішення тим, що з 1900 по 1920 року в Одесі існував пам’ятник Катерині II, доки його не знесли більшовики. Тепер його вирішено найменувати пам’ятником „Засновникам Одеси”.

Хоча ні сама імператриця, ні Потьомкін, ні Зубов взагалі ніколи не бували в у визволеному від турків містечку Хаджи-бей, яке згодом було названо Одесою.

Джерело: “Газета по-українськи”