2008 р. Польські консерватори досліджують ансамбль Вірменської катедри у Львові й готові…

2008 р. Польські консерватори досліджують ансамбль Вірменської катедри у Львові й готові оплатити реставрацію

Дата: 22.07.2008

Спільне дослідження українських та польських реставраторів історичних об’єктів, що входять до ансамблю Вірменської катедри у Львові має завершитися консервацією, демонтуванням та переміщенням під прихисток панно «Голгота», – про сьогодні, 22 липня, на брифінгу у подвір’ї Вірменського монастиря повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

У рамках протоколу про наміри співпраці, підписаного міністерством культури Польщі та Львівською міською радою у грудні 2007 року до Львова прибули представник міністерства культурної спадщини Польщі Міхал Михальський, віце-директор з музейних справ Вавельського замку у Кракові Єжи Петрус, фахівець із реставрації дерева та каменю (спеціалізується на пісковику і мармурі, реставрував кільканадцять вівтарів у Польщі, королівські кам’яні епітафії, зокрема й надгробки у Калінграді), викладач консервації у Варшавській Академії мистецтв Анджей Казберук та історик мистецтв, доктор Анна Волянська із Кракова, яка спеціалізується на малярстві Розена, котрий розписав інтер’єр Вірменського собору у стилі «ар деко» у міжвоєнний час першої половини XX ст.

«Ми сперечалися із польськими колегами, чи відновлювати поліхромію на «Голготі». Це було б ризиковано, бо ми звикли до такого вигляду. Тим не менше, якщо розчистити фарбове покриття, колір стане видним, його знімати не стануть, він буде запатинованим. «Голготу» перенесуть в окреме приміщення, де вона буде по частинах реставрована і доповнена віднайденими у фондах Національного музею у Львові фігурою та головою предстоячих. Після реставрації об’єкт повернуть назад, попередньо подбавши про відсічення доступу вологи через камінь знизу.

Фінансуватимуть проект польська й українська сторони із держбюджету своїх країн. Орієнтовну суму проекту визначать сьогодні-завтра. Цього року ми тільки теоретично обговорюємо проблему й мінімальним фінансуванням здійснюємо дослідження. Наступного року у міському бюджеті закладемо відповідну суму в міському бюджеті», – сказала Лілія Онищенко.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»