2008 р. Роботи на дерев’яній скульптурній групі “Голгофа” у Львові розпочнуться наступного року

Дата: 22.07.2008

“Дерев’яна скульптурна група “Голгофа”, що у дворику Вірменської церкви, потребує реставраційних робіт. Уже проведено дослідження щодо стану пам’ятки. Перше, що треба зробити – це від’єднати “Голгофу” від стіни будинку, який є в аварійному стані. Наступного року розпочнуться ці роботи”, – зазначила на брифінгу керівник 1 відділу архітектурно-реставраційної майстерні інституту “Укрпроектзахідреаставрація” Леся Кулинська.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, сьогодні до Львова приїхали представники Міністерства культури Республіки Польщі та Варшавської академії мистецтв. Власне, кошти на роботи по “Голгофі” виділяє польська сторона, причому, за їхніми словами, наразі невідомо, про яку суму можна говорити, оскільки має ще бути українсько-польське дослідження пам’ятки, обговорення щодо першочерговості робіт на скульптурній групі.

“Ні з державного, ні з міського бюджету на роботи по скульптурній групі не виділено коштів”, – додала Ліля Онищенко.

Як запевнила Леся Кулинська, ймовірно реставраційні роботи по “Голгофі” виконуватимуть у дворику, попередньо зробивши певне шатро, в якому зберігатиметься один температурний режим. “Чимскоріше ми почнемо, тим краще, тому що конструктив скульптури в аварійному стані, деякі балки гнилі. Ми хочемо відновити скульптуру повністю, але будемо використовувати якомога менше нових елементів. Роботи розпочнемо наступної весни, триватимуть вони щонайменше 2 сезони”, – запевнила Леся Кулинська.