2008 р. “Шевченківський гай” втрачає найстарішу хату

Олена Сафонова

Дата: 06.10.2008

Нещодавно в Музеї народного побуту та архітектури “Шевченківський гай” обвалилася стріха хати із села Либохора Турківського району. Ця будівля є найстарішою спорудою в музеї, наступного року їй виповнилося б 260. Про це “Газету” повідомив директор музею “Шевченківський гай” Іван Дуб.

За словами пана Дуба, з огляду на погані погодні умови, хати та предмети побуту складно зберегти в належному стані, вони починають гнити й руйнуватися. Дощі, які випали на Львівщині останнім часом, пришвидшили руйнування найстарішого експоната музею. Відтак на реставрацію потрібно близько 100-120 тисяч гривень.

Іван Дуб також розповів, що, крім згаданої хати, на території музею є ще чотири, які потребують негайної реставрації. Через це найближчим часом їх знімуть з експозиції. Цього року хат не реставруватимуть, оскільки для перекриття стріх знадобиться спеціальна солома, а її скошують у травні-червні, тож відновлюватимуть споруди наступного року.

2008-го управління культури Львівської міськради виділило 800 тисяч гривень на накриття Співочого поля та частковий ремонт паркана, однак на порятунок хат коштів не передбачено. “Співоче поле теж важливе, але є рейтинг проблем, і перекриття стріх пріоритетне. Торік управління культури виділило 550 тисяч гривень на перекриття стріх чотирьох хат, хоча, поза умовами тендера, за ці кошти ми змогли б полагодити 10-15 експонатів”, – додав він.

Директор музею також розповів, що утримування об’єктів “Шевченківського гаю” не обходиться дорого, якщо хоча б раз на десять років проводити капітальну реставрацію. Відтак на одну хату в рік знадобиться не більш ніж десять тисяч гривень, а після “капіталки” протягом п’яти років узагалі буде мінімум втручання. Однак нині більшість будівель у занедбаному стані, тож на реставрацію потрібні значні суми.

“Як не прикро це визнавати, але “Шевченківський гай” перебував у найкращому стані за радянських часів, а протягом років незалежності дуже занепав”, – зауважив він.

Джерело: “