2009 р. Фінансові махінації у «Шевченківському гаю» у Львові є очевидними: прибутки є, а…

2009 р. Фінансові махінації у «Шевченківському гаю» у Львові є очевидними: прибутки є, а хатки валяться, – заява депутата

Дата: 14.07.2009

Член постійної депутатської комісії культури, дозвілля, туризму та промоцій Наталія Усач оприлюднила свою заяву щодо «Шевченківсього гаю. «Як член комісії культури, я не задоволена кроками, які у фінансовому плані здійснюють у Музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай». За 5 місяців своєї цьогорічної діяльності музей заробив 430 тисяч гривень. З них всього 980 грн було отримано як прибуток від одного з фестивалів, які проходили у «Шевченківському гаю» та прибутки за реалізацію квитків», – йдеться у заяві. Про це сьогодні, 14 липня, ЗІКу повідомила Наталія Усач.

«Виникає просте запитання, де ж кошти, які керівництво музею мало б отримати від орендної плати за встановлення яток під час Великодніх свят та на дитяче свято «Казка у гаю»? Більше того, торгівля, зокрема пивом із яток, там проводиться щовихідних. Натомість, жодного зиску від такого «ефективного» керування музей «Шевченківський гай» так і не отримує, – йдеться у заяві.

Сума, яка надійшла від проведення однієї із атракцій виглядає просто смішною, а гроші від реалізації квитків пішли просто на невмотивовані речі. Зокрема, їх використали на покупку та встановлення електричних щитків для підключення торгівельних яток, що вже стали невід’ємною частиною деяких «пивних» атракцій, які проводять у «Шевченківському гаю».

Також до музею закупили фотоапарати, диктофони та, з якогось дива, туристичні намети! Поза тим, решту коштів було використано для виплати необґрунтованих розмірів премій. Звичайно, що преміювати добросовісних працівників необхідно. Але у час кризи це потрібно робити продумано та паритетно. Адже стан експозицій у «Шевченківському гаю», коли ми можемо втратити частину експозицій, не дозволяє нам викидати гроші наліво та направо.

Варто наголосити, що гроші, що заробило керівництво музею за піврічну діяльність, так і не було використано на результативні цілі, зокрема на збереження унікальних хаток. Натомість, напевно, зберігаючи кращі традицій керівників міста, у музеї вирішили залишити на півдорозі розпочаті роботи, до прикладу ремонт адміністративних туалетів. Окрім того в музеї вирішили перенести експозицію пасіки, залишивши цю справу недовершеною. Для чого розпочинати такі роботи, якщо їх все одно не закінчують? Невже не легше було просто облаштувати гарну доріжку до експозиції?

Отож, якщо піти до «Шевченківського гаю», то результату від зароблених 430 тисяч гривень, прибутку за реалізацію квитків та ще 100 тисяч гривень передбачених у міському бюджеті, жодного! Чи була за цей час відреставрована хоча б одна хата? Водночас, на дворі уже середина літа. Відтак, говорити про якесь виділення додаткових коштів із «убогого» бюджету міста недоцільно та злочинно. Бо із результатів діяльності, яку провело керівництво музею «Шевченківський гай» за цих півроку, виглядає, що гроші просто «спустили в унітаз».

Водночас, як член комісії культури я не проти того, що минулого сесійного засідання, 9 липня, зі статті видатків на туризм було перекинуто суму 1 млн 200 тисяч гривень на освіту. Ці гроші раніше передбачалося використати на закордонні поїздки, від яких у час кризи можна утриматися.

Таке ощадне використання коштів дозволило виділити додаткові гроші на недофінансовану освіту, коли після останніх злив деякі із шкільних закладів постраждали від підтоплення та було пошкоджено дахи. Адже у такому випадку йде мова про безпеку учнів», – йдеться у заяві.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»