2009 р. Таємне стало явним

Садовий попхає попсовою сценою Музей народної архітектури і побуту у Львові!

Про плани реконструювати Співоче поле в окремий концертний комплекс із окремою огорожею та входом повідомив сьогодні начальник управління культури і туризму Львівської міськради Андрій Сидор під час відвідання Музею народної архітектури і побуту у Львові разом із міським головою Львова Андрієм Садовим, директором департаменту гуманітарної політики Олексою Побурком, – про це сьогодні, 8 квітня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Готуючи візит в Музей народної архітектури і побуту у Львові, референтура міського голови покликала на цей захід і заступника начальника КРУ у Львівській області Андрія Любенка, не пояснюючи останньому мети запрошення. Оскільки працівники КРУ на прохання правоохоронців та співробітників СБУ були залучені як фахівці до дослідження питань використання коштів з реконструкції Співочого поля і озера, Андрій Любенко захопив із собою довідку про виявлені невідповідності між підписаним актом про виконані роботи й реальним обсягом виконаних.

Однак перед телекамери заступника начальника КРУ у Львівській області «команда фахівців Садового» не виводила, натомість соловейками перед журналістськими мікрофонами заливалися сам Андрій Садовий, директор музею Іван Косачевич та вимушено силували із себе коментарі Андрій Сидор й Олекса Побурко.

Як вдалося з’ясувати журналісту ЗІКу, представник КРУ, котрий перевіряв наявність виконаних будівельних робіт із спорудження фундаменту накриття сцени Співочого поля вже передав свої матеріали до ініціаторів перевірки, якими виступили СБУ і Прокуратура. За оцінкою фахівців, що зробили будівельно-фінансовий аналіз, залитий бетоном фундамент накриття сцени Співочого полі вартує близько 50-60 тис. грн, за актом виконаних робіт на це було списано 800 тис. грн! Про відповідність Державним будівельним нормам взагалі нема мови!!!

За словами Олекси Побурка, він не знайомий із звітом КРУ, так само його не інформував начальник управління культури Андрій Сидор про розбіжність із заактованими й реально виконаними роботами із реконструкції Співочого поля.

«Я за те, щоб цей музей розвивався і щоб він був максимально привабливий для мешканців і туристів нашого міста. Як елемент музею Співоче поле повинне розвиватися. Я не спеціаліст в архітектурі, наразі ми обговорюємо це з архітекторами, які працюють в міській раді. Я поки що не готовий сказати, наскільки масштабним має бути Співоче поле. Проект передбачає внесення змін, – це я особисто проходжу на багатьох об’єктах, над якими ми працюємо.

Наприклад, коли взяти лікарню швидкої медичної допомоги, ми створюємо приймальний покій, який має відповідати європейським нормам, при цьому ми щомісяця вносимо корективи в проект і за останній рік, відколи про це почалися розмови, таких змін було вже кілька. Це пов’язано не тільки з вимогами контролюючих органів, а й просто з думками, які виникають в людей щодо того, як правильніше зробити.

Про те, що проект Співочого поля не мав дозволів, я прочитав на «ЗІКу», але це свідчить, що маємо складну ситуацію з отриманням дозволів. А про те, що закрили акти на невиконані роботи, то треба питати в розпорядника коштів», – сказав Олекса Побурко.

На жаль, розпорядник коштів вельми плутався у цифрах. Однак під тиском журналістів сказав дві сакраментальні фрази. З одної випливало, що наразі накриття буде поки що над сценою. З другої, – що в майбутньому Співоче поле, оточене окремим парканом здобудеться на окрему дорогу із виходом з Музею, в тому місці, де розташовані туалетні будки, орендовані фірмою «Той-Той», а насправді за Генпланом та проектом світлої пам’яті Івана Могитича мав бути споруджений центральний вхід до музею та його адміністративний корпус.

«Коли я суми говорив, то я їх сплутав. 1 млн 300 тис.грн – йшлося про реставрацію дахів і будівництво стаціонарного туалету і закінчення Співочого поля. Наш працівник управління каже, що потрібно 800 тис. в цінах нового року, на закінчення першої черги Співочого поля. На другу чергу робиться проект, – це гримерні й роздягалки.

Про третю чергу я почув сьогодні від працівників музею. Можливо, це й хороший варіант – зробити окремий вхід на Співоче поле, щоб не заходити на територію Музею, щоб це був автономний концертний зал під відкритим небом», – сказав Андрій Сидор.

«Західна інформаційна корпорація»