Житловий будинок (№ 9)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Житловий будинок 18 – 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 52].

Житловий будинок 18 – 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII в. (ул. Краковская, 9). Перестроен в 80-х годах XIX в., в это время достроен верхний этаж.

Кирпичный, оштукатуренный, вытянутый, трехчастный в плане, с внутренним двором и флигелем, четырехэтажный, с характерным трехоконным фасадом. Фасад расчленен коринфскими пилястрами, украшен фигурным завершением окон и лепными вставками. Над третьим (первоначально верхним) этажом – развитый карниз с модульонами. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 27].

Під № 9 за Польщі був готель “Під трьома неграми” Мора, магазин дамського одягу Бойка, магазин взуття Розенґартена, продаж тканин Ласта й ресторан Гальперна, за радянських часів – молочний магазин, останніми роками тут містилася турфірма “Сян”, тепер – цукернича кав’ярня “Фреска”.

Джерело: “”, 1 грудня 2006 року, № 50 (50)