Кучера вул.

Вулиця Кучера з’єднує вул. Шолом-Алейхема з вул. Клепарівською, названа так 1993 року на честь українського хіміка, львів’янина Романа Кучера (1925-1991).

Від 1898-го мала назву Яховича на честь польського поета-байкаря Станіслава Яховича (1796-1857), у 1944-1950 рр. – Новікова на честь російського письменника й видавця Ніколая Новікова (1744-1818), у 1950-1993 рр. – 16 Квітня на честь дати виступу львівських робітників проти польської влади 1936 року.

Під № 3 за польських часів був міський комісаріат № 3. У будівлі № 5 за Польщі й у часі радянської та німецької окупації містилася тюрма, де утримували і знищили багатьох ув’язнених українців. На фасаді будинку – меморіальна дошка, яка сповіщає, що тут у камері № 7 польської в’язниці 12 лютого 1924 року поліція закатувала українську національну героїню Ольгу Басараб. Від повоєнних часів тут були 2-й районний відділ міліції, медвитверезник та опорний пункт правопорядку, нині це Шевченківський райвідділ міліції.

У житловому будинку № 6 за польських часів була панчішна фабрика Шайндля і торгівля хмелем Зиґмунта Раппапорта, за часів СРСР – опорний пункт правопорядку. У житловому будинку № 8 за Польщі містилася пекарня Раґлера, зараз тут відділ житлового господарства ЛКП “Добробут”. У житловому будинку № 13 (11-а) за польських часів була фабрика мила Цімельса. Забудова вулиці у стилі класицизму і сецесії.

Джерело: “”, 21 березня, 2008 року, № 40 (348)