Кропивницького пл.

Кропивницького пл.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Між вулицями Городоцькою та Шептицьких розташована площа Кропивницького, названа так 1944 року на честь українського письменника, драматурга, актора Марка Кропивницького (1840-1910); від 1871-го називалася площа Солярні, бо тут розташовувалися соляні склади; від 1916 року мала назву Більчевського на честь львівського римсько-католицького архієпископа Юзефа Більчевського (1860-1923); 1941 року називалася Котляревського, в часи німецької окупації – Ганзепляц.

У житловому будинку № 1 за польських часів містилося бюро міжнародних морських ліній “Королівсько-Голландський Ллойд”, тепер тут магазини “Парфуми”, “ЕкоЛан” і “Щирецька ковбаса”. Адресу № 3 за часів Польщі мала фабрика шоколаду “Дерби”, від радянських це – кондитерський цех № 7, у 1950-х роках тут також розміщувалася кравецька майстерня Львівської залізниці. У будинку № 6 за польського панування містився магазин канцелярського приладдя, у 1950-х – закусочна, від 1960-х і донині тут працює пиріжкова, а також є крамниці жіночої білизни та “Подарунки-сувеніри”. У будинку № 7 до війни була цукерня Овоца, нині тут міститься магазин аудіо-відеотехніки. У будівлі № 9 у 1950-1960 рр. була зарядка та ремонт акумуляторів і годинників, тепер тут міститься магазин трикотажу “Катря”. Адресу № 10 за часів Польщі мав магазин тканин Саламандера, у 1950-1960 роках – перукарня та фотосалон артілі “Фотохудожник”, який проіснував донині, також тут від часів СРСР працює магазин “Книги”. У будинку № 12 за радянських часів була сосисочна, тепер тут магазин “Взуття”. Забудова площі: класицизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 8 серпня 2008 року, № 114 (422)