Житловий будинок (№ 14)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Житловий будинок 16 – 18 ст. (Вірменська, 5) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 48].

Жилий будинок 16 – 18 ст. (Вірменська, 5) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 18 – 19 ст. (Вірменська, 5) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На плані Львова цей будинок позначено як Краківська, 14.

ЖИЛОЙ ДОМ, XVIII-XIX вв. (ул. Армянская, 5). Первоначально – трехэтажный. При перестройке в XIX в. добавлен этаж, изменен вид фасада. Кирпичный, оштукатуренный, четырехэтажный. В плане вытянутый, прямоугольный, трехчастный, с внутренним двориком. Занимает двойной участок, северным боковым фасадом примыкает к Армянскому собору. На главном фасаде сохранились первоначальные арочные проемы. Его разнообразит балкон на мощных консолях. Наличники окон на фасадах украшены лепными гирляндами. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 16 – 17].

Будинок (вул.Краківська, № 14) пам’ятний тим, що тут у 2 пол.19 ст. містились товариства “Руська бесіда” та “Просвіта”, в 1876 р. – редакція часопису “Друг”.

У житловому будинку по вул. Вірменській, № 5 за Польщі був ресторан Гелльрайха.

Джерело: “”, 26 січня 2007 року, № 12 (82)

У будинку № 14 до приходу радянської влади торгували вином і пивом Векселя, а також був магазин взуття Фурмана, у 1950-60-ті роки – хімчистка та фарбування одягу, зараз – навчальний перукарський салон Львівського державного технікуму дизайну і косметично-парфумерний магазин “Імідж”.

Джерело: “”, 1 грудня 2006 року, № 50 (50)