2010 р. Бізнес радника Садового вандальськи нищить у Львові охоронну зону ЮНЕСКО

Дата: 09.12.2010

Очільник ЛОО Українського товариства охорони пам’яток історії і культури, віце-президент Українського національного комітету ІКОМОС Андрій Салюк висловив протест проти незаконного будівництва в охоронній зоні ЮНЕСКО.

«Учора на спільному засіданні двох постійних депутатських комісій Львівської міськради – землекористування та архітектури, містобудування і охорони історичного середовища – депутати заслухали представників мережі ресторанів «Фест» (співзасновником ТзОВ «Фест» є радник мера Андрія Садового Юрій Назарук). Аргумент бізнесменів з «Фесту» був таким: «Ми це будуємо, тому що ми хочемо це будувати. А те, що в нас нема дозволів, то ми потім їх зробимо». Їхнє гасло, озвучене у викладі їхнього юриста на попередньому засіданні, має таке мото: «Я маю законне право узаконити це незаконне будівництво». Така поведінка шокує», – обурився Андрій Салюк.

«Вони абсолютно не зважають на те, що не мають жодних дозволів! Вони не мають ніяких погоджень, бо ті погодження, що були, стосувалися інших речей. Їхній принцип: будуй, запускай, бо треба заробляти гроші, незалежно якою ціною для міста і в даному випадку для пам’ятки.

Вони апелюють до того, що хтось інший має літні майданчики і т.д., не признаючись, що ті люди, котрі їх мають, йшли нормально законною процедурою підготовки проектної документації, погодження й отримання дозволів. Тут же наявне ігнорування усім і всіма!

Представники «Фесту» кажуть, що подавали документи, але їм не погоджували. І головний художник Львова Володимир Сколоздра пояснив, чому: бо документація не відповідала тим вимогам, які є в чинних рішеннях міської ради і чинному законодавстві, тому таку документацію відправляли на доопрацювання. Бо якби одразу зробили так, як належиться, то одразу б і погодили.

Але те, що там реалізують, – це не літній майданчик із простими легкими конструкціями. Будівництво почалося, коли термін дії дозволу на літній майданчик збіг. Тепер там будують якусь споруду, яка не є сезонним об’єктом.

Ця мережа «Фест» демонструє особливо цинічне ставлення щодо пам’яток архітектури. Вона не те що не замовляє жодних проектів на реставрацію, а заходить у пам’ятку як вандал, збиває штукатурку, руйнує історичні об’єкти. Це, зокрема, стосується будинків на вул. Вірменській, 20 і на пл. Ринок, 10. Замість того, щоб цінувати культурну спадщину і готувати належно проекти реставрації, вони йдуть шляхом збивання штукатурки. Нема штукатурки, нема пам’ятки, нема проблем», – з гіркотою пояснює логіку нищителів львівської старовини Андрій Салюк.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»