Возненко Семен (1756 – 1834 рр.)

ВОЗНЕНКО СЕМЕН ЛУК’ЯНОВИЧ – київський майстер-золотар народився у 1756 р. Жив у власному будинку, мав сина Гната, також майстра-золотаря. У 1802 р. записав до цехової книги свого учня Петра Гриневського, який навчався у нього вісім років, але золотарської справи так і не засвоїв. Останні відомості про майстра відносяться до 1834 р. З його виробів відомий потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 352) з тавром майстра – «СВ» та написом:

«Сию чашу зделали госпожа майорша Георгиева Анна Степановна с сыном своимъ Степаном Костянтиновичем. Весу в ней ф. 28. 1784 года декабря 12 дня».

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 452, оп. 1, спр. 1, 1811 р., арк. 1 – 3; там же, ф. 447, оп. 1, спр. 109, 1809 р., арк. 1.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 154 – 155.