Майстер AS (2 чв. 18 ст.)

Про високу обдарованість цього майстра [AS] свідчать і інші його твори. Так, з його тавром є ще срібний позолочений келих, виконаний у 1738 р. для Києво-Печерської Воскресенської церкви (КДІМ, № 1574), срібна водосвятна чаша (КПЛ, № 692) плоского карбування в формі казанка, чарка з гравірованим орнаментом на трьох ніжках у вигляді кульок (ЧДІМ, № 3444) і чарка-ковпачок (ДІМ, № 94щ). (с. 118)

AS – майстер, працював у Києві. Його тавро разом з тавром міста Києва виштампувано на срібному потирі (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1574) з написом:

«Сей келехъ зделанъ до церкви Воскресения христова Киево-Печерской 1738 году мая 30 дня на тот часъ настоящего священіка Алексея Левицкого»;

на водосвятній чаші (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 692),

на срібній оправі євангелія (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 232) з написом:

«Сие евангелие сооружися до обители печерской року 1731 иеромонахом Лексеем Зеленецким духовником пещеры преподобного Антония»,

а також на двох чарках-ковпачках (Чернігівський державний історичний музей, № 3444; Державний історичний музей у Москві, № 94).

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 196 – 197.