Баранович Федір (1775 – 1780 рр.)

БАРАНОВИЧ ФЕДІР – київський майстер. У 1778 р. мав підмайстра Івана Понятковського, учнів Антона Шигуру, Дмитра Якубовського і Микиту Балковського. Пізніше вони втекли від нього в Глухів, де влаштувались у місцевих золотарів на вигідніших умовах. На своїх виробах майстер ставив тавро «ФБ». З його творів збереглися:

потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 673),

дарохранильниця (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1046) з написом: «1775 года июня 27 дня сия гробница зделана в Киеве на Подоле весу сребра 8 фунтов і лотов 8, меди 2 фунта і лотов 26»,

а також піддон від потиру (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 28), на якому вигравірувано: «1777 году протопопа села Супреновка. Весу 2 фунты и 14 лотов».

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 54, оп. 1 (Вторая Малорос. Кол.), спр. 2924, 1780 р., арк. 1; А. Андриевский, Из жизни Киева в XVIII веке, К., 1894, стор. 76 – 77.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 148 – 150.