Панагія І.Кроковського

Розмір зображення: 800:581 піксел

Цікаву форму та орнаментальні прикраси має срібна панагія-складень з гербом архієпіскопа Кроковського (ЧДІМ, № 2138). Панагія нагадує овальну коробочку, яка складається з двох випуклих кришок. Посередині верхньої кришки, в овальному медальйоні, викарбувано герб власника: в центрі намет, над яким перехрещені єпіскопські атрибути – посох і сувій, а між ними митра. Тут же ініціали – І К А П – тобто: «Іоасаф Кроковський Архімандрит Печерський». На спідній кришці герб з іншими емблемами: в центрі мальтійський хрестик, під ним – підкова, повернута донизу, а зверху корона, на якій сидить птах з кільцем у дзьобі. Знизу підкову й хрестик обіймають дві схрещені пальмові гілки. Простір навколо гербів заповнює виткий рослинний орнамент у вигляді стебла, в завитках якого можна вгадати квітки ромашки, соняшника та інших рослин місцевої флори.

Срібна панагія-складень з гербом архієпіскопа І. Кроковського. Чернігівський державний історичний музей, № 2138

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 92.