Надгробок С.О.Малигіна

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.18. Могила Малигіна С. О. (іст.).

Праворуч від головного входу, шістнадцята у ряді.

Малигін Сергій Олександрович (23.09.1898, с. Новий Торг, Тверська губ. – 10.01.1944) – Герой Радянського Союзу (1943), полковник артилерії. У Червоній армії з 1919, учасник громадянської війни. Закінчив військову школу (1923). У роки Великої Вітчизняної війни з липня 1941 – начальник артилерії 340-ї стрілецької дивізії 38-ї армії Воронезького фронту.

1943 під час форсування Десни в районі с. Літки вийшов з артпідрозділом на лівий берег Дніпра. Керував будівництвом засобів переправи і переправою артилерії дивізії в районі с. Бірки. В боях за розширення плацдарму на правому березі Дніпра артилерія дивізії відбивала до 12 атак противника за добу. Загинув у бою під Києвом. Нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора.

Спочатку був похований на Аскольдовій могилі, 1957 прах перенесено до Парку Вічної Слави.

Література:

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни, спр. 127; Герои Советского Союза. – М., 1987. – Т. 1; Кузовкин А. И., Макаров А. И. Золотое созвездие коломенцев. – М., 1976.