Юрій Бєличко, Василь Галайба, Юрій Нельговський, Тетяна Трегубова

423.1. Меморіал вічної слави, 1957 (іст., мист.).

У північній частині верхньої тераси парку.

Архітектурний комплекс меморіалу складається з ділянки поховань на Алеї героїв та пам’ятника з Вічним вогнем на могилі Невідомого солдата у центрі круглої площі. Головний вхід до Алеї героїв з боку пл. Слави оформлено дугоподібними у плані гранітними стінами на ступінчастих стилобатах з накладними металевими датами «1941–1945» на лицьовій поверхні обабіч проходу.

Вхід до меморіалу з боку вул. Січневого повстання пов’язаний з Алеєю міст-героїв і акцентований великими гранітними полірованими площинами на рівні бордюру, на які покладені перевиті звивистою стрічкою дубові та лаврові гілки бронзового художнього литва. Цей же мотив повторено перед Вічним вогнем наприкінці Алеї героїв.

Головний вхід і Алею героїв обрамлено зеленою огорожею зі стриженого граба (вис. до 3 м), висадженого у три ряди у шаховому порядку. Деяке звуження алеї (ширина на початку – 8 м, наприкінці – 6 м) зорово збільшує її довжину (60 м). Розташована у кінці алеї ділянка поховань оформлена сірим гранітом й фланкована дворядовою зеленою огорожею. Її вирішення у формі своєрідного буленгріна – заглибленої пласкої улоговини – запозичено з арсеналу садово-паркового мистецтва, де такий прийом застосовувався для посилення враження просторовості. По боках проходу влаштовано двоступінчасті стилобати, в які вмонтовано надмогильні поліровані гранітні плити (80 × 80 см) з викарбуваними й позолоченими іменами похованих. Від зеленої огорожі стилобат відокремлює стінка-крепіда, поверх якої встановлено світильники з білого органічного скла, що нагадують поминальні свічки.

Завдяки заглибленості поверхні й щільній двоярусній зеленій огорожі майданчик поховань сприймається як своєрідна меморіальна зала під небесним склепінням.

Композиційним центром меморіалу є кругла площа з пам’ятником-обеліском на могилі Невідомого солдата. Обеліск (вис. 27 м) встановлений на круглому гранітному стереобаті по осі Алеї героїв. Чотиригранний, з пірамідальним завершенням, складений з блоків полірованого граніту. У підніжжя обеліска до нижньої сходинки квадратного у плані триступінчастого стилобата вмонтовано гранітну плиту з розеткою Вічного вогню (запалений 6 листопада 1957) в обрамленні бронзового вінка з дубового листя, поруч – бронзова таблиця з написом: «Вічна слава героям, які полягли в боях за свободу і незалежність нашої Батьківщини. Слава Невідомому солдату».

Вдало віднайдені пропорційні співвідношення ширини до висоти, загостреність силуету обеліска надають йому підкреслено вертикальної спрямованості. На площі біля пам’ятника відбуваються урочисті церемонії покладання вінків і квітів та вшанування пам’яті полеглих героїв.

Східний бік площі слугує за оглядовий майданчик, звідки розкриваються краєвиди Дніпра, Лівобережжя, ансамблю Києво-Печерської лаври.