2007 р. “Вічна слава” під загрозою

Віталій Курінний

Дата: 07.05.2007

На схилах столичного парку Вічної слави наразі є загроза зсуву ґрунту. Будівельники, щоб запобігти його просіданню і вимиванню в штольневу систему, нині працюють в нижній частині парку. Фахівці стверджують, що реконструкції потребує і центральна меморіальна частина поблизу паркового обеліска.

Як повідомив “Хрещатику” перший заступник начальника комунального підприємства “Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт” (СУППР) Михайло Соляник, парк Вічної слави передали їм на баланс у 2004-му. Другий рік поспіль комунальники замінюють і очищують систему дренажів і штолень.

“Наразі на це витрачено понад 3 млн грн (тобто 40% від запланованого), – повідомив пан Соляник. – Залишилося зробити ще на 5 млн грн”. На його думку, проведення низки запобіжних заходів на тривалий період захистить верхню частину парку від зсуву і пошкоджень. Однак фахівці вважають, що потрібно серйозно подбати і про верхню частину парку.

У квітні відбулася спільна нарада представників СУППР, “Київенерго”, Головного управління ритуальних послуг стосовно реконструкції парку Вічної слави на ділянці обеліска. Оновлення потребують, зокрема, гранітні сходи і алея міст-героїв, підпірні стінки навколо обеліска, покриття головної алеї, зливостокові лотки з решітками.

До того ж ліхтарі зовнішнього освітлення алей вже стали непридатними, а деякі з них пошкодили вандали. Пан Соляник розповів, що було вирішено просити допомоги у столичної влади, адже в планах багато робіт, потрібно буде розробити загальний проект, а жодній з трьох організацій це не під силу.

Загалом, на думку Михайла Соляника, проблемою реконструкції парку Вічної слави мають перейматися не тільки на міському рівні, а й на державному. Адже тут щороку відбуваються заходи за участі вітчизняних та іноземних високопосадовців.

Джерело: “Хрещатик”