Григорій

ЧИЖЕВСЬКИЙ ГРИГОРІЙ – діяльність цього майстра припадає на другу половину XVIII ст. З атестата, виданого Києво-Печерською лаврою, видно, що він виконав на замовлення монастиря такі роботи: у 1782 р. – золоту ковану митру, оздоблену чотирма фініфтями, коштовним камінням і перлами, та срібний круг до «чудотворної» ікони Успіння; у 1783 р. – срібні прикраси для ікони, що була подарована царською родиною Києво-Печерській лаврі; у 1784 р. виготовив для Різдвобогородицької церкви Києво-Печерської лаври срібні царські врата з позолотою; у 1785 р. – потир, дискос і зірку. Майстер любив прикрашати свої вироби черню. В 1785 р. він згадується як ктитор церкви Миколи Доброго на Подолі.

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 128, оп. 1 (заг.), спр. 661, 1785 р., арк. 1 – 4.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 193.