Город Володимира

Церква св.Василя

Церква св.Василя

Розмір зображення: 516:800 піксел

Церква зруйнована в 1934..1935 рр. [Вечерський В. Реабілітація репресованої святині. – Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 14].

Зведена в 1183 р. на території княжого двору стародавнього Києва. Первісно мала форми хрестовокупольного, тринавного, триапсидного, однобанного храму. У 1630-х рр. реконструйована і переосвячена як Трьохсвятительська. У 1658 р. сильно постраждала від артилерійського вогню під час повстання гетьмана І.Виговського проти московської влади. Були зруйновані склепіння та баня. З 1693 по 1707 р. до первісного об’єму додають шестикутний нартекс (бабинець) з хвилястим фронтоном. Подібний фронтон зведено і над центральною апсидою. Над навою розташовувалась грушоподібна баня на гранчастому у плані барабані. Після реконструкції споруда набула форм типової тридільної української церкви у формах бароко. Протягом 18 ст. до південної стіни храму коштом запорізького козацтва було прибудовано приземкувату каплицю, увінчану невеликим грушоподібним завершенням. Фасади вертикально членувались лопатками. Усередині зберігався іконостас у стилі рококо. У 1888 р. храму було повернено первісну назву.

Пам’ятку знесли в 1934-1935 рр. у зв’язку з будівництвом приміщення для ЦК КП(б)У (тепер МЗС України). Містилась на Михайлівській площі.

Стенограмма заседания Комитета по исследованию архитектуры б[ывшего] Михайловского монастыря, состоявшегося 11 сентября 1934 г.:

Моргилевский: В Трехсвятительской церкви, на которую нас перебросили, нам удалось уже закончить конкретные промеры по плану. Там церковь еще не сносится, а сняты только полы и шлем купола, и у меня появилась мысль, чтобы проверить еще два фасада, северный и восточный. Работы тут будет немного, а мы будем иметь почти исчерпывающий материал по Трехсв[ятительской] церкви. Последние дни я производил систематическую фотофиксацию, там уже больше нечего делать, только я хочу некоторые детали по фотографированию сделать и все. [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, додаток, с. 13].

1966 р. Історія українського мистецтва (+)
Василівська (Трьохсвятительска) церква. 12 ст. Реконструкція Ю.С.Асеєва. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1…
Вигляд з півночі. Реконструкція Ю.С.Асеєва
Солнцев Федір Григорович (1801-1892). 	Церква трьох святителів. 1843. 	Акварель. 21,5: 31,5. Альбом «Собрание видов Киева и его окрестностей. 1843».…
1843 р. Малюнок Ф.Солнцева. (+)
Василівська (Трьохсвятительська) церква. Київ, до 1929 р. 	Світлина з фондів ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного 	Джерело: Пам’ятки України, 1999 р.,…
Перед 1929 р. Загальний вигляд з південного заходу (+)
Руйнування Трьохсвятительської церкви. Київ, 1934 – 1935 pp. 	Світлина з фондів ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного 	Джерело: Пам’ятки України, 1999…
1934..1935 рр. Загальний вигляд з заходу (+)
Погляд на Трьохсвятительську (Василівську) церкву з даху Михайлівського Золотоверхого собору. 1934 р. Світлина І.Моргилевського 	Джерело: Пам’ятки…
1934 р. Вид на церкву з даху Михайлівського собору (+)
1934..1935 рр. Загальний вигляд з північного сходу
Василівська (Трисвятительська) церква під час руйнування. Фото 1935 р. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1…
1935 р. Загальний вигляд у процесі руйнування
1999 р. Трьохсвятительську - на цеглу!
1999 р. Трьохсвятительську - на цеглу! (+)
Василівська (Трисвятительска) церква. Північний фасад. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ), с. 118.
Північний фасад
Василівська (Трисвятительска) церква. План. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ), с. 118.
Дзвіниця