1999 р. Трьохсвятительську – на цеглу!

Ніна Топішко

У ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного зберігається „Кіножурнал” (од. обл. 3058) Одеської кінофабрики ВУФКУ за 1929 рік, у якому є сюжет про руйнування дзвіниці Василівської (Трьохсвятительської) церкви. Сюжет супроводиться написом: „Церкву Трьох святителів”, за вимогами робітників, – на цеглу”. Кіноплівка зафіксувала, як робітники знімають дзвони, розбирають баню дзвіниці, зносять цеглу й складають її біля церкви. Отак того року Трьохсвятительську церкву розібрали „на цеглу”, а дзвони з неї зняли „на індустріалізацію”. Трьохсвятительська церква зафіксована і на фотодокументах архіву. Світлини унаочнюють, якою вона була на 1929 рік і що від неї лишилося наприкінці 1935 року. Газета „Більшовик” 8 січня 1936 року писала:

„Частину будівель, в тому числі й Трьохсвятительську церкву, що були розташовані на площадці, відведеній під будинок РНК, – уже знесено. […] Треба сказати, що будинок РНК, безперечно, буде великою прикрасою створюваного нового урядового центру столиці України, чудовим архітектурним пам’ятником, гідним нашої великої епохи”.

Отже, остаточне знищення Трьохсвятительської церкви, очевидно, треба датувати 1935 роком.

Джерело: Пам’ятки України, 1999 р., № 1, додаток, с. 6.