Гліб Івакін

План за обмірами І. Моргілевського

281.12. Церква св. Василія (Трьохсвятительська), 1183 (археол.).

Вул. Десятинна, 2. У північно-східній частині Старокиївської гори.

Збудована великим київським князем Святославом Всеволодовичем на Великому княжому дворі. Первісно відома під назвою Василівська, нову назву одержала у 16 ст. Досліджувала С. Кілієвич 1973.

Храм хрещатий, чотиристовпний, тринавний, триапсидний, однобанний, трохи витягнутий по осі схід–захід.

Розміри: 10,5 × 15,5 м разом з апсидою.

Стіни викладено з плінфи у порядковій техніці мурування. Фасади членувалися пілястрами з напівколонками. Вузькі вікна мали відкоси. Стіни прикрашали орнаментальні хрести з плінфи. 1692 споруду відновили і частково перебудували. Західні стовпи розібрали, звели нове склепіння та баню на восьмигранному підбаннику. До західної частини прибудували бабинець, над ним і над вівтарем спорудили невеличкі баньки.

Храм набув типових форм українського бароко. 1935 церкву підірвано і розібрано у зв’язку з будівництвом поряд Урядового центру.

Література:

Асеев Ю. С. Архитектура древнего Киева. – К., 1982; Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1961. – Т. 2.