Церква 1833 р.

Церква 1833 р.

Розмір зображення: 800:520 піксел

Фундаменти церкви Св. Ірини (вулиці Іринінська, Володимирська) – пам’ятка археології (розвинуте середньовіччя, Київська Русь) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Фундаменти церкви Св. Ірини (ріг вулиць Іринінської і Володимирської) – пам’ятка археології (9 – 13 ст.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Іринінський стовп. Був одним із стовпів церкви св. Ірини 11 ст. Залишки споруди було знайдено під час прокладання сучасної Володимирської вулиці в 1833 р. Залишки дослідив археолог К. Лохвицький, який ототожнив їх з церквою, зведеною 1039 р. Ярославом Мудрим на честь своєї дружини Інґігерди (Ірини). Після обстеження руїн їх розібрали та засипали. На поверхні залишили один зі стовпів, який обклали плінфою, що залишилась від давньої Десятинної церкви. У 1852 р. (1855) над стовпом спорудили декоративне наметове завершення з кокошниками та маківкою з хрестом. Навколо встановили металеве огородження.

У 1927 р. пам’ятку було взято під державну охорону. У 1931 р. міська влада порушила клопотання про знесення стовпа через те, що він нібито заважав транспортному рухові, оскільки стояв на проїзній частині. Пропонувалося перенести стовп на подвір’я однієї з найближчих київських церков. Незважаючи на висновки хронометражного дослідження, яке доводило, що пам’ятка не заважає рухові, стовп розібрали в ніч з 26 на 27 березня 1932 р. Рештки було вивезено на смітник. Знайдене під час розбирання давнє поховання було знищене без фіксації.

Пам’ятка містилась неподалік від перетину вул. Володимирської та Іринінської. Місце позначене червоною бруківкою на проїзній частині Володимирської вулиці.