Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Будь гордий з того, що Ти є спадкоємцем боротьби
за славу Володимирового тризуба

Богдан Хмельницький

?

Мостова

Ярослав Боровський

Мостова

Мостова. Розкопки Я. Боровського. 1981–82. План розкопу.

1. Дорога із залишками дерев’яних підвалин.

2. Лінія дерев’яного паркану.

3. Археологічні об’єкти.

283.4. Мостова, 12–13 ст. (археол.).

Вул. Стрітенська, 11вул. О. Гончара, 8/5.

Виявив і дослідив Я. Боровський 1981–82. Давню вулицю зафіксовано на глибині 1–1,2 м від сучасної поверхні. Проходила зі сходу на захід (з незначним відхиленням на північ) майже паралельно сучасній вул. Стрітенській, за 40 м південніше від неї.

Ширина вулиці досягала 6 м. Вона мала дерев’яне мощення і паркани обабіч.

Досліджено чотири ділянки цієї вулиці-дороги завдовжки 85 м – від вул. О. Гончара, 8/5 до вул. Стрітенської, 11. Конструкція мостової на всіх розкопаних ділянках однакова. Дерев’яні підвалини, що їх укладали уздовж проїжджої частини дороги, мали довж. 1,5 – 2,3 м і товщину 20–30 см. На одній з ділянок простежено 10 підвалин, на які настилалася мостова зі щільно підігнаних одна до одної товстих колод.

Уздовж північного й південного боків вулиці виявлено сліди дерев’яного паркану, яким відгороджувалися від дороги двори-садиби. Для паркану викопувалася неглибока канавка (0,4–0,7 м) завширшки до 1 м, в яку забивалися дерев’яні стовпи діам. 20–24 см на відстані один від одного 0,5–0,7 м. Ці стовпи кріпилися з поперечними підвалинами, що відходили від узбіччя дороги, утворюючи таким чином поміст для пішоходів. На одному з відтинків вулиці, уздовж її південного боку розчищено широку вимостку завдовжки до 7 м і завширшки 4 м, викладену з уламків каменю, плінфи, шматків цем’янки, шиферу і кісток тварин на добре утрамбованому лесовому підстилі.

Під час розчистки вулиці в сірому щільному прошарку завтовшки до 0,5 м від її поверхні виявлено уламки гончарної кераміки та амфор, кістки тварин, залізні цвяхи, вістря залізних стріл, залізне кільце зі штирем, залізні ножі, стремена, фрагменти скляних браслетів і посудин, шиферні прясла, полив’яні плитки, кістяний двобічний гребінь з вічковим орнаментом.

Досліджена вулиця проходила від Лядської брами повз Софійський собор до Жидівської (пізніше Львівської) брами і була однією з головних у Верхньому Києві.

Крім вулиці-дороги, виявлено провулок, що пролягав перпендикулярно до сучасної вул. Стрітенської. Давній рівень його на протязі 10 м простежений на глибині 1,8 м від сучасної поверхні. Мав шир. 3 м. Дерев’яна мостова складалася з поздовжніх підвалин завдовжки 1,5–2 м і завтовшки 30 см. По ширині проїжджої частини вкладалося шість підвалин, що перекривалися поперечними колодами. Обабіч містилися дерев’яні вимостки – хідники для перехожих завширшки 0,4–0,5 м. Від вимостки залишилися сліди дерев’яних горбилів. Розріз дороги дав змогу виявити два настили: нижній – 11 ст. і верхній – 12 ст. Товщина самої дороги (до материка) сягала 0,3–0,5 м.

Матеріали досліджень зберігаються в Музеї історії міста Києва.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 725 – 726.