Воїн. Фрагмент рельєфу

Розмір зображення: 631:800 піксел

Пам’яткою сюжетного різьблення є уламок шиферної плити, знайдений під час розкопок Ірининської церкви (на жаль, решток плити збереглося дуже мало). На ній вирізьблено зображення воїна, одне коліно в якого зігнуте, а руки зі зброєю він витягнув уперед. У правій руці в нього меч, зведений угору, а в лівій – круглий щит. Очевидно, воїн бореться з якимось звіром, бо у верхній частині уламка плити видно лапу, схожу на лев’ячу. Ірининська плита є ще одним доказом поширення подібних рельєфних зображень у Київській Русі. Оскільки її знайшли біля Ірининської церкви, яку вона, напевно, і оздоблювала, то ця пам’ятка також, мабуть, належить до XI століття. Це підтверджується й тим, що за стилем вона близька михайлівським та лаврським плитам, які датуються цим самим періодом.

Фрагмент шиферного рельєфу з зображенням воїна з Ірининської церкви в Києві. XI ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 238.