2011 р. “Повернімо Київ киянам!”: громада проти забудовників

Богдана Костюк

Дата: 31.03.2011

Громадські активісти розмістили на огорожі будівельного майданчика фотографії з вимогами припинити забудову Хрещатика, Київ, 30 березня 2011 року.

«Повернімо Київ Киянам», «Ні – знищенню Києва!», «Покажи Президенту незаконну забудову!» – під такими гаслами сьогодні у центрі Києва городяни вимагали від влади зупинити будівництво багатоповерхівки над зупинкою метро «Театральна». Забудова спричинила пошкодження довколишніх будинків, серед яких пам’ятки історії та культури України: колишній колегіум Галаганів та Національний театр російської драми імені Лесі Українки. Конфлікт між київською громадою та інвестором, почесним консулом Росії Алієвим точиться не перший рік.

Побудова багатоповерхівки над станцією метро, впритул до житлових будинків, загрожує цілісності і цих будинків, і історико-архітектурному ландшафту цієї частини міста загалом, зазначають архітектори.

Враховуючи професійну оцінку експертів та протести громади, Київський апеляційний господарчий суд визнав незаконним це будівництво. Про це у вівторок повідомило агентство «Інтерфакс Україна». Але кияни, які зібрались біля будівельного майданчика у середу, побачили, що роботи тривають.

Представник міської влади, голова комісії міської ради з питань культури Олександр Бригинець у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Кожного дня складається враження, що відбулись якісь зрушення: то Президент щось сказав, то суд вирішив, то голова Київської міської держадміністрації Попов заявив… Але коли я дивлюся навколо, то тільки бачу, як один будинок будується, другий. На сьогоднішній день головний фактор – це те, що відбувається ТУТ, на майданчику! Тому що будівництво – результат корупційних дій київських чиновників, а громада намагається повернути цю ділянку місту, по справедливості».

Киянин, журналіст Єгор Соболєв запропонував разом із правоохоронцями, які чергують біля будмайданчика, зайти на територію будівництва і вимагати його зупинити – виконавши таким чином рішення суду. «Земля вже забудовникам не належить! Є рішення суду за позовом Генеральної прокуратури! Тепер ця ділянка знову належить киянам. І ми хочемо зупинити це незаконне будівництво. Адже на місці цього будмайданчика мав бути сквер!» – наголошує Соболєв.

Ті, хто працюють на будівництві, пропустити на територію міліціонерів та журналістів відмовились, і міліціонер порадив: «Пишіть заяву».

Як зазначив координатор громадської ініціативи «Збережи старий Київ!» Ігор Луценко, інвестора Алієва розшукують і через прокуратуру, і через Посольство Росії, але наразі його ніхто не може знайти. І будівництво йде повним ходом…