2010 р. Мінкульт проти будівництва на “Театральній”

Наталія Мусієнко

Дата: 09.10.2010

8 жовтня 2010, у п’ятницю, о 14-30 відбулося засідання Президії Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України, де було розглянуте питання щодо будівництва торгівельно-офісного центру по вул. Б. Хмельницького, 7 у Києві. Присутні одноголосно схвалили пропозицію голови Президії, начальника Держкультспадщини А. М. Вінграновського про підримку громадськості щодо неможливості будівництва торгівельно-офісного центру біля метр “Театральна”.

У засіданні брали участь представники Національного академічного театру російської драми, громадянської ініціативи “Кияни проти руйнації Києва”, інші небайдужі люди.

Корифей української сцени Олександра Захарівна Смолярова яскраво окреслила необхідність збереження культурного простору столиці і, зокрема, належного вшанування імені Григорія Галагана. “Треба віддати шану цьому відомому українському меценату і встановити йому пам’ятник, а не будувати торгівельно-офісний центр у Галаганівській садибі”, – сказала народна артистка України.

Представники громадськості вказали Президії на порушення проектантами державних будівельних (4,5 метри від будинку по Пушкінській 20), пожежних (припис від 21.09.10) та санітарних норм, пряму загрозу історичному будинку Національного академічного театру ім. Лесі Українки і прилеглим спорудам. Прямо порушується Закон України “Про охорону культурної спадщини”.

Кияни шість років виступають проти цього будівництва, яке загрожує і сусідній станції метро “Театральна”. Існує 12 прямих державних заборон, будівництво зупинив Мінрегіонбуд України і Прокуратура міста. Натомість громада міста оголосила конкурс на проект фонтану, що мав би постати замість торгівельно-офісного центру у сквері на перехресті Пушкінської і Хмельницького.

Нагадаємо, що 17.09.10 питання погодження будівництва торгівельно-офісного центру вже розглядалося на Президії цієї ж Науково-методичної ради, але без участі громадськості і преси. Тоді був розданий порядок денний, де під номером 4 значився розгляд питання про будівництво на “Театральній” і завчасно пропонувалося рішення: “схвалити, відзначити високу якість”. Учасникам засідання була надана неправдива інформація щодо цього проекту.

Громадськість, дізнавшись про це, відразу звернулася до Голови Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури і туризму України А. М. Вінграновського, Міністра культури і туризму М. А. Кулиняка, Секретаря Гуманітарної ради при Президенті України Г. М. Герман і Голови Комітету ВР з питань культури і духовності В. О. Яворівського з вимогою невідкладно вивчити питання і розглянути його на найближчому засідання Науково-методичної ради.