2011 р. Будівлю біля метро “Театральна” прийнято у комунальну власність

Київрада прийняла у комунальну власність будівлю біля станції метро «Театральна» за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 7. За відповідне рішення проголосували сьогодні на сесії 73 зі 108 зареєстрованих у залі депутатів.

Депутати довго обговорювали це питання. Зокрема, окремі фракції виступали категорично проти прийняття цього об’єкту незавершеного будівництва до комунальної власності. Представники інших фракцій висловлювали думку, що будівлю необхідно прийняти у дар, а потім вирішувати, що з нею робити надалі – добудовувати чи зносити.

Разом з тим, згідно з прийнятим рішенням, об’єкт прийнятий безоплатно в дар та зарахований до комунальної власності.

Як інформували депутатів на сесії, з відповідним зверненням прийняти подарунок у вигляді вказаної будівлі та ще додаткових коштів на завершення її будівництва звернулися до керівництва міста громадянин України Вадим Столар та громадян Російської Федерації Вагіф Алієв. Ці дві особи зареєстрували товариство з обмеженою відповідальністю «Музей міста Києва», статутний фонд якого оцінюється в 47 млн. 370 тис. грн.

У заяві В. Столара та В. Алієва, йдеться про подарунок місту новоствореного товариства, причому у його статутний капітал входить вартість земельної ділянки на вул. Богдана Хмельницького, 7 площею 8,5 соток – 8,8 млн. грн., а також вартість об’єкту незавершеного будівництва – 28 млн. грн. Решта коштів статутного фонду передбачено на завершення будівельних робіт у вказаній будівлі біля ст. метро «Театральна».

Депутати доручили КМДА вжити всіх заходів, пов’язаних з отриманням у дар місту вказаної будівлі з коштами статутного капіталу ТОВ «Музей міста Києва», та перереєструвати об’єкти дарування на територіальну громаду. В рішенні також йдеться про те, що міськадміністрація має забезпечити добудову об’єкту.

Музей історії Києва об’єднають з підземним переходом

Підземний перехід станції метро “Театральна” реконструюють, щоб зробити єдиний комплекс із новобудовою, в якій розмістять Музей історії Києва. Про це пише муніципальна газета “Хрещатик” (№ 177 від 30 листопада 2011 р).

Будівля на вул. Богдана Хмельницького, 7, перебуває зараз у стадії завершення будівництва. Водночас вже передбачають її перепланування, щоб зробити зручною для розміщення експозицій, а також відповідно обладнати ззовні.

За словами автора проекту Андрія Пашенька, приміщення після перепланування виглядатиме по-іншому. “Першоваріантна концепція будівництва біля метро “Театральна” не передбачала розміщення там експозицій, тому для музею не дуже зручна. Зараз ми займаємося переплануванням внутрішнього простору будівлі і оформленням фасадів. Якщо будуть спеціальні побажання та кошти на це, можемо зробити стилізований інтер’єр”, – сказав він.

Разом з тим, за словами А. Пашенька, відбудеться оформлення фасадів будинку та реконструкція підземних переходів станції метро “Театральна”, щоб ці два об’єкти стали своєрідним комплексом. “Вже є пропозиції щодо реконструкції переходів на “Театральній”, адже вони знаходяться буквально впритул до будівлі музею. Так ці два об’єкти виглядатимуть у комплексі”, – зазначив він.

Як повідомлялось, передбачено, що Музей історії Києва запрацює у 2012 році до Дня міста.