Колегія П.Ґалаґана (№ 9)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Споруди Колегії Павла Галагана (вул. Б. Хмельницького, 9-11/1) – пам’ятка історії (друга половина XIX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Колегія Павла Ґалаґана

Школа, приватна гімназія, яку заснував 1871 в Києві Г. Ґалаґан у пам’ять свого померлого сина, відписавши на її утримання великі маєтності в Полтавській і Чернігівській губерніях і подарувавши їй велику бібліотеку (по революції передану до Державної Публічної Бібліотеки УРСР). Назву колегії взято для збереження традиційної назви колишніх колегій.

Колегія за програмою дорівнювала 4 старшим класам класичної гімназії і була розрахована на виховання 70 учнів (30 стипендіятів Г. Ґалаґана і 40 своєкоштних), що всі мали жити в інтернаті. Директорами й учителями Колегії було багато членів Старої Громади й визначних українських діячів (І. Нечипоренко, П. Житецький, В. Науменко, Є. Трегубов, З. Архімович та ін.); з неї вийшло багато наукових і громадських діячів: А. Кримський, О. Малиновський, М. Максимейко, М. Чубинський, А. Лівицький, П. Филипович і багато ін.

По революції більшовики ліквідували Колегію, перетворивши її на «трудову школу».

Головний будинок Колегії (вул. Б. Хмельницького, 11) перебудований під умови навчального закладу 1871 року, архітектор А. Шіллє. Крім того колегії належали будинки № 7 по вул. Б. Хмельницького (тут мешкала сім‘я Ґалаґанів, а згодом директори Колегії, знесений при будівництві станції метро) та № 9 (тепер тут Косметологічна клініка).