5, 19, 84, 85. Фортеці на підступах до Києва

Розмір зображення: 1019:652 піксел

5, 19, 84, 85. Фортеці на підступах до Києва. Літописи, билини, археологічні дослідження дають уявлення про цей тип укріпленого поселення. Численні «застави богатирські», що будувалися як система оповіщення та оборони міст Київської Русі від ворожих навал, починалися від самих її кордонів – річкових рубежів Півдня та Карпатських перевалів. Найближчими до головних воріт Києва були, певно, фортеці, залишки яких Київська археологічна експедиція виявила на вул. Червоноармійській в районі Центрального стадіону, в кінці вул. Дегтерьовської на перетині її з проспектом Перемоги. Аналогічним пунктом була, як вважають дослідники, і Дорогожицька фортеця, яка контролювала вхід до долини р. Либідь. Спроба реконструкції О. Кутового та В. Розенберга.